Свят

Руските власти поставили ултиматум на майката на Навални – заплашват да го погребат в затвора

От Euronews България Euronews България
Alexei Navalni Navalny Aleksei AP Снимка: AP

Руските следователи са заплашили да погребат Алексей Навални на територията на затворническата колония, където той е починал, ако семейството му не се съгласи да организира закрито погребение, съобщи екипът на опозиционния лидер, предаде БГНЕС.

„Преди един час следователите се обадиха на майката на Алексей и ѝ поставиха ултиматум. Тя има три часа, за да се съгласи на тайно погребение без публично прощаване, или Алексей ще бъде погребан в колонията“, пише говорителката на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

Майка му, Людмила Навална отказа да преговаря, „защото нямат право да решават как и къде да погребат сина ѝ“, заяви Ярмиш.

Екипът на Навални твърди, че руските власти се страхуват от опозиционния лидер дори след смъртта му и отказват да разрешат публично погребение, което би могло да се превърне в израз на подкрепа за опозицията му срещу Путин.

Съмишлениците също така нарекоха Путин убиец, който се опитва да прикрие следите си, като не разрешава независим съдебномедицински анализ на тялото на Навални.

През последната седмица руската полиция арестува стотици опечалени на импровизирани паметници в памет на опозиционния лидер.

Путин не е коментирал публично смъртта на Навални.