Европа

Ще експулсира ли Сърбия руски граждани?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

От 2019 г. семейство Копосови заменя Санкт Петербург с градчето Сопот край Белград. След пет години спокоен живот Елена е заплашена с експулсиране от Сърбия, защото е "лице, изложено на риск за сигурността". Полицията така и не получава обяснение за подобен акт, но подозира, че той е следствие от това, че в началото на войната в Украйна тя е подписала антивоенна петиция. Жалбата ѝ обаче е приета и временният ѝ престой в страната е удължен. 

 

Що се отнася до решението, при което молбата ми за постоянно пребиваване беше отхвърлена, то все още е в процес на разглеждане и разглеждане. Съпругът ми и децата ми получиха постоянно пребиваване в Сърбия и това е голямо щастие за нас, но не знам какво не е наред с мен. Това е единственият ни дом и в никакъв случай не искаме да се връщаме в Русия.

Елена Копосова, руска бежанка в Сърбия

Опасността, която заобикаля семейство Копосови, може да заплашва и други руски граждани. Според RT сръбските служби за сигурност планират да експулсират някои руснаци заради предполагаемите им контакти със сръбската опозиция. От Руското демократично общество заявиха пред Euronews, че не се чувстват комфортно от подобни сведения. 

 

Нашето послание към Сърбия и целия свят е, че Путин не е Русия. Путин не представлява руския народ. Путин е узурпатор. Войната, която се води срещу Украйна, не се води от името на руския народ. Това послание не устройва Путин и московските власти и те се опитват да го потиснат.

Пьотр Никитин, руска опозиционна организация в Сърбия

Според Закона за чужденците гражданин, който "застрашава конституционния ред и сигурността на Сърбия", представлява риск за сигурността. Адвокатите обаче подчертават, че проблемът често е в това, че службите за сигурност не дават нужните обяснения. На въпрос на Euronews дали Сърбия възнамерява да експулсира определени руски граждани нито полицията, нито Агенцията за сигурност и информация пожелаха да отговорят.