Европа

ЕС санкционира 33-ма руснаци за смъртта на Навални

От Euronews България Euronews България
Alexey Navalny AP Снимка: AP архив

Европейският съюз наложи санкции на 33 руснаци и два затвора, свързани с внезапната смърт в затворническа колония на руския опозиционен политик Алексей Навални.

"Бавното убийство на Алексей Навални от режима в Кремъл е ярко напомняне за неговото пълно пренебрежение към човешкия живот. Днешните санкции демонстрират нашата решимост да потърсим отговорност от политическото ръководство и властите на Русия за продължаващото нарушаване на човешките права. В същото време знаем, че Путин не е Русия и Русия не е Путин. Ще продължим да подкрепяме руското гражданско общество и независимите гласове", каза Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност на блока, предаде БГНЕС.

Новите санкции са насочени срещу наказателните колонии, в които е държан Алексей Навални от юни 2022 г. до смъртта му, поправителната колония IK-6 и поправителната колония с максимална сигурност IK-3. И двете колонии са известни с упражняването на физически и психологически натиск, пълна изолация, изтезания и насилие върху затворниците.

И на двете места Навални е претърпял малтретиране, включително чрез многократно изолиране в наказателна килия и жестоко, нечовешко и унизително отношение, което е довело до сериозно влошаване на здравето му.

Началникът на ИК-3 Вадим Калинин и заместник-началници на колонията също бяха санкционирани.

Освен това Съветът реши да включи членове на съдебната система като Андрей Суворов, който осъди Алексей Навални на 19 години колония със специален режим при нечовешки условия миналата година, Кирил Никифоров, който отхвърли делото му срещу ИК-6, за да обжалва прехвърлянето му в наказателна килия за 12 дни и Евгения Николаева и Наталия Дудар, които са издали редица решения срещу политически опоненти, включително Навални, като по този начин са допринесли за политическите репресии в Русия.

Друг "черен списък" включва високопоставени служители в затворническата система и в Министерството на правосъдието, които или са отговаряли за изпълнението на присъдите на Алексей Навални и други политически опоненти, или не са успели да гарантират защитата на правата и свободите на човека и гражданина.