Свят

Екипът на Навални продължава да се бори за каузата му

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Екипът на Алексей Навални е свикнал да работи самостоятелно. Най-мощният враг на руския президент Владимир Путин често отсъстваше за дълги периоди от време, след като беше арестуван, нападнат, отровен или вкаран в затвора. Но когато миналия месец Навални почина внезапно на 47-годишна възраст в отдалечен арктически затвор, екипът му беше изправен пред огромно предизвикателство: как да поддържа опозиционно движение срещу Путин без примера на своя лидер. След като първоначалният шок отмина, най-близките съюзници на Навални се върнаха към работата, която му струваше свободата и живота. 

 

Фактът, че на погребението му дойдоха толкова много хора, за мен беше абсолютно неочакван, защото си мислех, че всичко е загубено, че няма Русия, тя просто я няма. Но когато видях тези тълпи, разбрах, че все още има надежда за тази страна.

Мария, жителка

Само няколко дни след смъртта на съпруга си, Юлия Навалная изразява решимост да запази мисията му жива. През последния месец тя направи обръщение към Европейския парламент, срещна се с президента на Съединените щати Джо Байдън и призова западните страни да не признават резултатите от изборите в Русия. Тя също така призова Запада да наложи повече санкции на близките до Путин. Преди изборите екипът на Навални призоваваше поддръжниците си да гласуват за друг кандидат, освен за Путин, или да обявят бюлетините си за невалидни, като изберат двама или повече кандидати. 

 

Има въпроси, на които руската опозиция се опитва да намери отговори. Един от тях е: "Какво всъщност може да се направи в Русия?" и ще видим дали хората ще излязат на протест в деня на изборите.

Сам Грийн, директор на Центъра за анализ на европейската политика

В момента се полагат усилия протестът да бъде осуетен. Екипът на Навални съобщи, че са изпратени фалшиви имейли, за които се твърди, че са от тях, и се споменава различно време. Независимият руски орган за наблюдение на изборите "Голос" съобщи, че поне в един регион служителите са инструктирани да докладват на полицията за големи събирания в близост до избирателните секции.