Свят

Си Дзинпин в Сърбия: Александър Вучич посрещна китайския президент късно снощи в Белград

От Euronews България Euronews България

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Сърбия. Това е втората спирка от европейската му обиколка. Сръбският държавен глава Александър Вучич посрещна Си Дзинпин късно снощи на летището в Белград.

Китайският президент пристига в Сърбия за първото си посещение в Европа през последните пет години. Преди Белград той беше в Париж, Франция, а след Белград ще пътува до Будапеща, Унгария. Той пристига в сръбската столица по повод 25-годишнината от бомбардировката на китайското посолство в Белград от страна на НАТО през 1999 г. Придружават го повече от 400 други официални лица от Китай. Също така по време на посещението в Сърбия ще бъдат подписани повече от 30 споразумения между двете страни. 

Важна част от това посещение е инициативата „пояс и път“, която се опитва да възроди стария Път на коприната. Тази инициатива сега е в криза заради войната в Украйна. Посещенията в Сърбия и Унгария трябва да покажат на тези двете нации, че инициативата за изграждане на железопътна линия между Белград и Будапеща, която се изгражда от китайска компания е все още жива. 

Освен това в Сърбия се строят много големи инфраструктурни проекти. През последните 10 години китайците направиха много инвестиции в Сърбия като например закупуването на стоманодобивната фабрика и медна фабрика са най-големите износители на Сърбия. те внасят значителна сума пари в сръбския бюджет.

Посещението в Сърбия трябва също така да успокои сръбските власти и да покаже приятелството, което Китай има със Сърбия. Си Дзинпин отиде във Франция заради търговията и данъците, които двете страни имат помежду си, особено например за износа на коняк. 

Но за Сърбия и Унгария вероятно най-голямо значение има тази инициатива, пояс и път.