Европа

Победа за Вучич: Управляващата СПП с успех на частичните местни избори в Сърбия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Управляващата сръбска прогресивна партия обяви победа в напрегнатите местни избори в десетки градове в Сърбия, включително на повторния вот в столицата Белград.

Има обаче градове като Ниш, където опозиционните сили се представиха много добре. Въпреки че официалните резултати се очакват по-късно в понеделник, президентът Александър Вучич и премиерът Милош Вучевич обявиха "чиста и убедителна" победа.

Предстои ни тежка работа, защото има много проблеми. Като президент на републиката мога да кажа, че ни очакват много трудни времена, за които не носим вина, нито ги заслужаваме с оглед на външнополитическата обстановка. И ще става все по-трудно. Но трябва да защитим страната си, да съхраним мира и свободата си. От друга страна, ви моля да подадете ръка на политическите опоненти. Сега те имат значително представителство в много градове и общини.

Александър Вучич – президент на Сърбия 

В Ниш опозицията обяви победа.

От тази вечер Ниш е свободен град. Дълго време чакахме справедливостта да възтържествува. Справедливостта победи неправдата, щастието победи тъгата. Битката беше неравна.

Драган Милич – кандидат на опозицията в Ниш

Представители на опозицията обявиха, че гласуването е било помрачено от сериозни нередности, които СПП отрича.

Александър Вучич управлява страна, която е кандидат за членство в ЕС, но постепенно се отдалечева от европейските демократични ценности. Същевременно поддържа близки отношения с Русия и Китай.

Популистите се представят като единствената сила, способна да управлява Сърбия и да запази мира и стабилността във времена на глобални сътресения.