Общество

Синдикат "Защита" отлага протеста на парамедиците

От Euronews България Euronews България

Протестите на парамедици се отменят. Това стана ясно след среща на представители на синдикат "Защита" и министърът на здравеопазването Галя Кондова. До срещата се стигна, след като от "Защита" поискаха оставката на здравния министър заради идеята за запазване на основните заплати на лекари, сестри и санитари за още една година при липсващ нов колективен трудов договор.

Според председателя на Национален синдикат „Защита” Красимир Митов, от здравно министерство очакват отговор от центровете по спешна медицинска помощ как са изчислени заплатите.

„Разбрахме се, че има резерв, от който да дойдат средства. На 18 юни ще се проведе отново среща. Ако има проблеми, то да бъдат отстранени”, поясни той.

„След 18 юни ще видим резултатите от срещата, ако не сме удовлетворени, ще излезем на протест”, посочи Митов.

Председателят на синдиката обясни, че настояването е за 10% увеличение на заплатите – обещание, дадено, но неизпълнено с актуализацията на пътеките. „Ние настояваме, за да може да се върви и към увеличение на заплатите в болниците”, подчерта Красимир Митов.

„Проявяваме разум с отмяната на протеста на 6 юни, дано да не бъдем подведени. Трябва да се излезе от кризата и на 18 юни да се намерят решения”, настоя Митов.