Европа

Дипломат за позицията на България за Сребреница: Вероятно става дума за недооценка и неразбиране

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случаят „Сребреница“ е показателен за това, че България трябва да отстоява и държи на позициите, които заема, защото иначе губи авторитет. България от самото начало бе съвносител на Резолюцията на ООН за определяне на 11 юли като ден на възпоменание на жертвите на клането, защото човечеството трябва да има памет за престъпленията. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ директорът на „Европейски въпроси“ в ПанЕвропа България и бивш посланик в Унгария Бисерка Бенишева.

 

Това е геноцид, който е признат от Международния трибунал за бивша Югославия, както и от съда към ООН. Позицията на България е последователна. В деня на вота гласуване обратно на собствената национална позиция просто би уронило авторитета на България в международните отношения.

Според Бенишева промяната на позицията на страната вероятно се касае за недооценка и неразбиране. Неясно за широката общественост обаче остана кой би могъл да окаже натиск за подобно действие, политиците трябва да направят своя прочит, но дипломатическата служба е професионална и нейното мнение трябва да се уважава, посочи още тя.

Целия разговор вижте във видеото.