Политика

Главчев: Скандал със Сребреница няма (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Glavchev BGNES Снимка: БГНЕС.

България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е „за“, категоричен беше служебният министър-председател Димитър Главчев. Скандал няма, допълни Главчев и припомни, че България гласува резолюцията на Общото събрание на ООН, с която 11 юли беше обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

“Скандал със Сребреница няма. Някой се опитва да направи такъв.” Така служебният министър-председател Димитър Главчев отвърна на критиките, че е оказвал натиск върху постоянния ни представител в ООН страната ни да гласува “въздържал се” относно резолюцията за Сребреница.

“Не знам защо се преминава към работни документи, които са били в процеса на взимане на решения. Всеки, който елементарно е запознат как се взимат решения, знае, че това е процес, а не еднократен акт и той завършва след като има изразена позиция”, обясни Главчев.

Димитър Главчев подчерта, че такива скандали нанасят големи международни щети и е недопустимо да се използва това нещо в предизборна кампания.

“От първия ден съм казал - служебното правителство ще подготви честни и прозрачни избори и че няма да бъде променен външнополитическия курс на България. Абсолютно потвърждавам това нещо”, уточни министър-председателят и добави, че няма да взима участие в “предизборни спектакли”, които ще се организират в последната седмица преди изборите, с което отхвърли възможността да бъде изслушан в Народното събрание, за което призоваха ПП-ДБ и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

 

Междувременно стана ясно, че паралемнтът се събира извънредно в неделя. В дневния ред е включено и изслушване на премиера Димитър Главчев за позицията на България относно резолюцията на ООН за Сребреница.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че социалистите няма да присъстват на утрешното парламентарно заседание. Тя поясни, че е искала народните представители да задължат Министерския съвет да не бъдат изпращани български войници в Украйна и предоставяната военна техника на Украйна да не се използва в Русия.