Общество

Служебният кабинет за Сребреница: България има непроменена позиция в признаването на жертвите

От Euronews България Euronews България

България не е променила позицията си за признаването на жертвите от Сребреница. Това става ясно от официално разпространена позиция на Министерски съвет.

Причина за напрежението станаха документи публикувани в интернет, в които се твърди, че служебния премиер бил поискал от посланика ни в ООН, България да гласува с "въздържал се" резолюцията на организацията, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. 

В изявлението на правителството се посочва, че страната ни има непроменена позиция и е участвала във всички инициативи, свързани с възпоменаването на жертвите. От пресцентъра допълват, че разпространената грама в интернет  е само част от процеса на взимане на решение и не представят неговата цялост. 

От правителствената служба определиха изтичането на служебна кореспонденция като елемент на хибридна атака. И подчертават, че темата се употребява политически в условията на предизборна кампания, което вреди на интересите на България. 

Междувременно босненското правителство заплаши, че ще откаже организиране на гласуване за  граждани на Словения, Полша и Румъния за европейски избори, заради подкрепата на тези страни за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, съобщава БТА.