Европа

Шествие за мир: Хиляди босненци вървят по пътя на жертвите от Сребреница

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Тържествено шествие на мира започна в източна Босна в памет на жертвите на етническото масово убийство в Сребреница през 1995 г, единственият признат геноцид в Европа след Втората световна война.

100-километровият поход следва оригиналния маршрут на хилядите мюсюлмански мъже и момчета, опитали се да избягат от Сребреница след превземането на анклава от босненските сръбски сили. Близо 4000 души участват в тазгодишното шествие.

 

Участвам в този поход, за да съживя спомените в главата ми. Спомените за брат ми и други приятели, чиито кости останаха тук. Това е наше задължение – да следваме този път и да не забравяме какво се случи.

Решид Дервишевич – оцелял от масовото убийство в Сребреница

Трудно е да стоиш тук и да говориш без емоции. Чувствата са смесени, когато дойдеш тук, когато си спомниш всички избити хора, лежали на това място тук през 1995 г, и сравниш този спомен със сегашната ситуация.

Осман Салкич – оцелял от масовото убийство в Сребреница

Събитието се случва в момент, в който етническото напрежение в Босна се покачи неимоверно, а босненските сърби продължават да искат по-голяма независимост от централната власт на федерацията.

През юли 1995 г повече от 8000 босненски мъже и момчета бяха отделени от семействата им и избити от сръбските войски в гористите местности край Сребреница. Телата им бяха изхвърлени в масови гробове, разпръснати на много места, за да се скрият доказателствата за престъплението.