Свят

Байдън е разрешил тайно на Украйна да използва предоставените ѝ оръжия за удари срещу руски обекти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските власти съобщиха за трима загинали и 16 бяха ранени при руски удар срещу Харков – втория по големина град в страната. Руски ракети са ударили три обекта, избухнал е пожар.

Ръководителят на областната военна администрация Олег Синегубов заяви, че е имало втори удар след първоначалната атака. Той предупреди, че още цивилни може да са останали затрупани под отломките.

Началникът на полицията в Харков Володимир Тимошко заяви, че руските ракети са поразили 5-етажен жилищен блок, магазин в 3-етажна сграда и шивашки цех. Най-малко три етажа от 5-етажната сграда са били разрушени.

Междувременно Ройтерс съобщи, че американският президент Байдън е разрешил тайно на Украйна да използва предоставените ѝ оръжия за удари по цели на руска територия, но само близо до Харков, който е подложен на тежки обстрели в последните седмици. Агенцията се позовава на американски представител, говорил в условията на анонимност.

В същото време от Държавния департамент са уточнили, че американската забрана за използване на ракетите ATACMS и други далекобойни оръжия по територията на Русия остава в сила.