Европа

Зеленски обяви, че Украйна се нуждае от "значително ускоряване" на доставките на оръжие

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко трима души са загинали, и поне други трима са били ранени при руско въздушно нападение срещу пристанищния град Одеса през изминалата нощ. В Харков един човек е загинал, а други 8 са пострадали при ракетна атака по цели в града. През последните седмици руските бомбардировки на Харков, който се намира близо до руската граница и е вторият по големина град в Украйна, се засилиха.

От своя страна президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от "значително ускоряване" на доставките на оръжие. Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин заяви, че насърчава страните, които разполагат с ракетни системи "Пейтриът", да ги дарят на Украйна, която е отправила молба за повече такива системи за противовъздушна отбрана. Системите са притежание на различни държави от Европейския съюз, включително Испания, Гърция, Германия, Нидерландия, Полша и Швеция. Зеленски и преди е казвал на членовете на НАТО, че страната му се нуждае от минимум седем допълнителни установки.

 

Разчитаме много на бързи доставки от САЩ. Тези доставки трябва да се усетят в нарушаването на логистиката на окупаторите, в това да ги накараме да се страхуват да се базират където и да било на окупираната територия и в нашата сила.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано стана ясно, че окупираният от Русия Крим е бил атакуван от Украйна. Това съобщиха властите в Москва. по думите им, от ракети "Атакмс", доставени от Вашингтон. Подкрепяният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов публикува в Telegram снимка, на която се виждат, по думите му, неизбухнали боеприпаси от свалени ракети "Атакс".

Нападения е имало и в Курска, Воронежка и Рязанска област, която граничи с Московска област. Вследствие на удар пожар е избухнал в Рязанската нефтена рафинерия, принадлежаща на РосНефт. На свой ред уският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди повече и по-бързи доставки на оръжия за военната операция на Москва в Украйна, съобщи министерство на отбраната.