Политика

156 сигнала за купуване на гласове са постъпили в МВР

От Euronews България Euronews България

До този момент в МВР са получени 156 сигнала за изборни нарушения, свързани с купуването на гласове. Това съобщи във Варна служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде БГНЕС.

Стоянов добави, че са образувани 70 досъдебни производства, които са приблизително същия брой, както при предишните парламентарни избори.

"Все още предизборната кампания не е приключила, явно българите имат по-голямо доверие на МВР, а и агентурата ни много по-рано е започнала работа по тези казуси", заяви Стоянов.

За вота на 9 юни ще бъдат отворени общо 769 секции в 60 държави. В 388 секции изборите ще бъдат 2 в 1 - и за европейски парламент. В 245 секции ще се гласува с машини. В чужбина ще бъдат командировани над 700 души.

Ще има видеонаблюдение в реално време, с което ще се проследява преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Задължение на правителството е да осигури интернет в секциите, необходим за излъчване на картина и звук. Също правителството трябва да осигури високо ниво на защита от кибератаки и компрометиране на процеса.

Броенето на вота започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора, местата за изтърпяване на наказание и задържане под стража и в подвижните избирателни секции.