Политика

България и Малтийският орден – честваме 30 години дипломатически отношения | Лицата на дипломацията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Концерт по повод 30 години от установяването на двустранни отношения между България и Суверенния Малтийски орден – по тази тема в „Добро утро, Европа“ гостуваха посланикът на Ордена у нас Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи и Момчил Георгиев, директор на фестивала „Софийски музикални седмици“.

 

„Малтийският орден е основан през 11. век в Йерусалим, за да помага на поклонниците, които са пристигали от всички краища на Европа. Още тогава е бил международна организация“, разказа посланик Дзуколи.

„Утре ще има много специален концерт на тема рицарство. Надявам се чрез музиката посланието на Малтийския орден да достигне по културен и етичен начин до много хора. В края на юни (24 юни – бел. ред.) е нашият празник – денят на св. Йоан Кръстител. Ще го отбележим с прием в двореца „Врана“, а на следващия ден в Аулата на Софийския университет ще се проведе научна конференция, посветена на Ордена“, посочи тя.

„Темата за рицарството се предава преди всичко през текстовете, които са се съхранили. Ние имаме и музикални образци от Ренесанса и от по-късните епохи. Но тази червена нишка, която минава през толкова много векове, се превежда през езика на музиката и през чувствата и емоциите, които могат да се изразят през музикалната партитура – така текстът достига доста по-лесно и бързо, директно в съзнанието на хората.“, обясни Момчил Георгиев.

 

Целия разговор вижте във видеото.