Европа

За Гърция е много важно България и Румъния да влязат в Шенген | Лицата на дипломацията

От Диана Радева Диана Радева Водещ

В последните години Гърция се превърна в любимо място за лятна почивка на българите заради добрите условия и близостта в традициите и културата на двете страни. Какво не знаем за съседите си, как посрещат едни от най-обичаните празници и как Гърция подкрепя страната ни по пътя ѝ към Шенген - отговорите от Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либеропулос, посланик на Република Гърция в България. 

- Ваше Превъзходителство, виждаме се в края на 2023-а г. Каква година изпращате и какво успяхте да свършите през тази година? 

- Тази година за мен беше първата в България откакто съм на този пост. Много неща сме направили през тази година, много контакти, много срещи, културни дейности. Само преди няколко дни се навърши една година от функционирането на интерконектора България - Гърция, което е изключително успешно. И това показва с всеки изминал ден колко по-стратегически стават отношенията между двете страни. Предизвикателството сега е как да ги направим още по-добри. И това е много приятно за човек на моето място, защото това ни дава още повече сили да правим нови и нови неща. Иначе годината беше трудна за много хора и много страни. Не е само войната срещу Украйна, а сега и в Близкия изток. Това налага необходимостта не само нашите две страни, но и в целия регион, да се работи за по-тясно сътрудничество и да се реализират още повече инициативи. 

- За нас, българите, е много важен въпросът за влизането ни в Шенген. Как Гърция може да подкрепи България по пътя ни към Шенгенското пространство? 

- За Гърция е много важно България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство. Затова Гърция подкрепя с всички сили процеса на влизане на България и Румъния в Шенген. Както е известно, и двете страни отговарят на всички технически изисквания за членство. Още повече че двете страни са положили още по-сериозни усилия за успеха на този процес и то на ниво охрана на границите. Така че както Гърция, така и много други страни в ЕС, подкрепят усилено този процес и се надяваме, че скоро ще има успешен завършек. Както разбирате, присъединяването на България и Румъния към Шенген е в интерес и на Гърция, и на повишаване на сигурността в региона като цяло. 

- Трябва ли ние, българите, да се съгласим да влезем само в т.нар. "въздушен" Шенген, или да настояваме да бъдем приети и по суша, и по въздух? 

- Във всеки случай България претендира за пълноценно включване в Шенгенското пространство и това е нейно право. Но ако се стигне до там да се избере предложението за влизане само по въздух, това няма да е проблем, стига да има определени времеви граници. 

- Какви са традициите и обичаите във Вашата страна по отношение на коледните и новогодишните празници, защото ние чувстваме гърците като близък до нас народ. Знаете, че много българи обичат да почиват в Гърция... 

- Много сме близо, живеем едни до други. Но не сме просто близо, а знаете колко наши съграждани посещават едната или другата страна. Мисля, че имаме общи традиции. И в Гърция, и в България имаме коледни песни - в Гърция и на Коледа, и на Нова година, и на Богоявление имаме коледари, които пеят коледни песни. Това са семейни празници, събираме се около празничната маса. В някои райони на Гърция, не навсякъде, имат традицията да приготвят едни специални ястия, които са навити - сарми със зеле, с лозови листа. Те носят определена символика, свързана с тялото на Христос, което било увито в плащаница. На други места на трапезата се слагат девет ястия, защото толкова са били месеците, в които Богородица е носила детето в утробата си. Сега в България има нещо от българските обичаи, което много искам да видя. Това са сурвакарите и всичко, което се случва в Перник. 

- Фестивалът "Сурва"? 

- Подобни фестивали имаме в Северна Гърция и в Пелопонес. Предполагам, че е подобно и в България - тези фестивали са свързани с пожелание за здраве и плодородие, с пожелания за добро, отправени към всички. 

- Тук сурвакарите и кукерите гонят злите сили, за да дойде доброто на тяхно място. 

- Гонят злите духове, за да дойдат добрите на тяхно място, да дойдат плодородието и доброто в живота на хората. И най-много на тези, които работят на полето и на земеделците. 

- За тази една година тук хареса ли Ви българската храна?

- Много! Има хубави ястия и човек усеща пълнотата на вкусовете. И в София съм ял вкусни неща, но най-много ми харесаха ястия, които съм опитвал в Пловдив, в Сливен и по Черноморието - Созопол и Несебър. В Сливен месото има изключителен вкус, може би защото в този регион е развито животновъдството. Там живеят доста каракачани, които все още говорят гръцки и обичат и земята, и храната. 

- В България на Бъдни вечер се храним само с постни ястия. Така ли е и в Гърция? 

- Хората при нас спазват постите в продължение на 40 дни, но в деня преди Коледа постите приключват и тогава вече се яде всичко. И, разбира се, от самата Коледа на 25-и хората ядат всичко и ядат, ядат - цели две седмици - до Богоявление. И това им доставя удоволствие. 

- Значи точно както и в България. И после всички са на диета... 

- Наистина... 

- А Вие къде ще посрещнете празниците?

- По Коледа сме в Лариса - родното място на съпругата ми, само на 5 часа от България. По Нова година сме в София. Имаме подобни традиции с вас и това е една от причините да се чувствам у дома когато съм в България. 

- Много се радваме, че е така, защото сте били на много места по света. 

- Да, бил съм на много места. Дойдох тук от Атина, но преди това бях в Украйна. Имах късмета да съм генерален консул на Гърция в Одеса когато хората живееха в едно нормално време, като всички останали, в мир. И както виждаме вече, това са блага, които не трябва да приемаме като даденост. 

- С какви чувства гледате на войната в Украйна и според Вас колко близо е нейният край? 

- За съжаление, не виждам скоро тази война да има край. И, разбира се когато си живял на едно място и там имаш познати хора, не може да гледаш на това като на статистика, като на едни данни. И така разбираш, че това е нещо, което може да се случи навсякъде и по начин, по който никой не е очаквал. 

- Каква година очаквате? Ще бъде ли по-добра?

- Надявам се, винаги се надяваме и затова всички трябва да полагаме усилия всяка следваща година да е по-добра. И то не на индивидуално ниво, а по-добра за колкото се може повече хора. 

- Каква очаквате да е годината с оглед на двустранните отношения между нашите страни, бизнеса, туризма? 

- Мисля, че през новата година отношенията ни ще се развиват още по-добре - за това говорят данните на всички нива. Например секторът на туризма, но не само той. Има много проекти на двустранно ниво, но и между България, Гърция и Румъния, свързани със свързаността между трите страни. На 9-и октомври във Варна имаше среща на върха с лидерите Денков, Мицотакис и Чолаку дадоха още по-голям тласък на отношенията ни на ниво транспорт, инфраструктура, енергетика и дигитална свързаност. Това са големи проекти, които предстои да се реализират в бъдеще. 

- На финала Вашето послание към зрителите за новата година. 

- На лично ниво пожелавам здраве и сила на всички, за да успеем да направим много неща. На колективно ниво - да има мир и креативност. И на моите сътрудници в България, които винаги са ме приемали много топло, пожелавам здраве и лично щастие. Това помага, за да правим много хубави неща. 

- Благодаря Ви за това интервю!

- И аз Ви благодаря!