Свят

Посланикът на Азербайджан: Страната ни би разгледала възможност за закупуване на акциите на "Лукойл" | Лицата на дипломацията

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Между България и Азербайджан има много сходни неща, това е свързано с нашата култура, кухня, традиции. Това каза в интервю за Euronews Bulgaria посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов.

Страните ни са стратегически партньори, освен това нашите държави имат много дружески отношения, които се развиват много бурно и в различни области през последните години. Задължително трябва да отбележим сътрудничеството ни в областта на енергетиката, каза посланик Хюсейнов.

Освен в енергетиката, имаме потенциал за развитие и в други области – транспорта, информационните технологии, дори селско стопанство и туризъм, каза още той.

Ние винаги сме подкрепяли идеята България да бъде както, енергиен хъб, така и транспортен хъб. През април тази година беше подписан договор в рамките на Solidarity Ring, където присъства и нашият президент Илхам Алиев, както и нашият министър на енергетиката. Така се очаква България да стане точка за разпространение на газ в Европа.

„В края на април в София беше открит офис на държавната петролна компания – офисът на Сокар е централа не само за България, а за целия регион. Сокар в компания, известна в целия регион и участва в много проекти. Ако бъде изпратено предложение за продобиване на бургаската рафинерия, Сокар и държавата ще разгледат това предложение. Сокар има възможности, но няма конкретно предложение, което може да се разглежда. Трябва да има конкретно предложение от София с условия, да ги разгледаме, за да може и ние да направим предложение“, каза още Хюсейнов.

Посланик Хюсейн Хюсейнов посочи, че конфликтът между Азербайджан и Армения е овладян и в момента става дума за подписване на мирно споразумение и определяне на границите между държавите.

Целия разговор вижте във видеото.