Свят

Азербайджан ще бъде домакин на срещата за климата през 2024 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Азербайджан ще бъде следващият домакин на срещата за климата на ООН, потвърди министърът на екологията на страната. Държавите от Източна Европа единодушно са се съгласили следващите разговори за бъдещето на планетата да се проведат в Баку, след като България оттегли кандидатурата си. 

Според европейски медии причината страната ни да се откаже е, че от Русия не желаят да подкрепят нито една държава от Европейския съюз за домакинството.Междувременно тазгодишната среща в Дубай продължава.

Днес еврокомисарят по действията, свързани с климата, призова за по-ускорена работа по пътя към въглеродна неутралност. 

"Трябва да намалим емисиите с 43% в световен мащаб до 2030 година и да приведем целите спрямо температурата от 1,5 градуса по Целзий. Казах го по-рано тази седмица, но сега ще го повторя - искам тази среща за климата да отбележи началото на края на изкопаемите горива. Това не са само думи. Това е, което науката изисква и нашите деца го заслужават", каза Вопке Хукстра, еврокомисар по действията, свързани с климата.

Изкопаемите горива обаче предизвикаха нови спорове на форума в Дубай. Лидери от Германия, Испания и Франция реагираха остро, след като ОПЕК призова членовете си да не подкрепят каквито и да било сделки, свързани с петрола. На павилиона на международната организация активисти проведоха флашмоб.

А по улиците стотици излязоха на протест срещу изкопаемите горива и за климатична справедливост.

"Справедливият преход е една от тематичните области на СОР28, но нашите лидери не говорят как преходът към справедлив и по-зелен свят ще се отрази на нашите общности", твърди Джоан Кембабази, активист от Уганда.

Проведе се и масово шествие с призиви за спиране на огъня в Газа. А заради пропалестинска демонстрация се стигна и до отмяна на събитие на израелска организация.