Свят

Тежки наводнения в Сомалия - хиляди пострадаха от екстремните климатични условия

От Euronews България Euronews България

Световната програма по прехраната заяви, че тежките наводнения в Източна Африка заплашват да ескалират продоволствената несигурност в региона. Той вече с високи нива на глад заради обилните валежи и наводнения, които засягат голяма част от него. Стотици са загиналите, а милиони са разселени от началото на дъждовете в края на октомври. 

“Преди оцелявахме, но сега сме заобиколени от вода. Няма къде да запалим огън, нито къде да търсим храна. Преди можехме да намираме храна и да готвим, но сега нямаме никакъв шанс да го направим”, каза Батуло Ибрахим, разселенa от наводненията.

Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан са засегнатите от наводненията държави. Метеорологичните условия се влошиха заради климатичния феномен Ел Ниньо. Той представлява съвкупност от климатични промени в екваториалните части на Тихия океан.

В Сомалия продоволствената несигурност се е влошила до нива, невиждани от десетилетие насам. Хората, засегнати от наводненията, все още не са се възстановили от годините на суша в страната.

“Ел Ниньо и климатичната криза взеха жертви в много части на Източна Африка. В Сомалия, нивата на глад са едни от най-лошите, които сме виждали от години. За това сме тук. Използваме лодки и хеликоптери, за да осигурим животоспасяваща помощ на хората, които най-много се нуждаят от нея”, каза Петрок Уилтън, началник комуникации на СПП Сомалия.

130 са жертвите на екстремните метеорологични условия в региона. Тази статистика призова Световната програма по прехраната на ООН да започне нов проект за защита на поминъка в Източна Африка. Той ще помогне за възстановяването от наводненията и сушата на 36 000 души.