Европа

„Положението е катастрофално“: Проливни дъждове наводниха Северна Франция, 200 училища бяха затворени

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Критична остава обстановката в Северна Франция след пороите.

Неспирните проливни дъждове през последните дни причиниха преливане на речни корита, оставиха под вода стотици домове и обработваеми площи. Стотици местни жители бяха евакуацирани. Над 100 населени места са в повишена степен на тревога, а около 200 училища в района бяха затворени. Наложи се спасителни екипи да евакуират и добитък на местните фермери.

Положението е катастрофално, разказва собственик, чиято птицеферма е наводнена. През последната седмица и половина в северната част на страната са паднали повече дъждове, отколкото през всички останали два месеца.

Снощи пътищата бяхо потопени под един метър вода. Валеше в продължение на часове, силен дъжд, истински порой. После отново се покачи с два метра, така че докато вали, няма да можем да се справим. При толкова много дъжд няма как да се справим.

Бруно Дебове, общински съветник

Министърът на околната среда Кристоф Бешу съобщи, че в десетки населени места ще бъде обявено бедствено положение, за да могат собствениците на пострадалите жилищни имоти и предприятия да кандидатстват по-лесно за обезщетения от застрахователите.

Според метеорологичните прогнози проливните валежи ще намалеят в известна степен през почивните дни, но ще се възобновят в понеделник.

След най-горещия месец октомври, откакто се водят метеорологични регистри, сега Европа е връхлетяна от няколко атлантически бури от северозападната до югоизточната част на континента.

И Италия издаде ново предупреждение за буря за района на Тоскана, който вече беше сериозно засегнат от наводнения. Осем души загубиха живота си.