Свят

COP28 в Дубай: Редица проблеми изникнаха пред участниците във форума за климата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато конференцията на ООН за климата навлезе във втората си половина, мнозина се питат ще има ли пробив по ключови теми като отказа от изкопаемите горива и ограничаване на затоплянето до градус и половина в сравнение с нивата от доиндустриалната епоха. Някои делегати смятат, че има база, върху която да се стъпи. Други – от сферата на организации като „Петъци за бъдеще“, са готови да водят битки за защита на природата. 

След силен старт и одобряване на глобален фонд „Загуби и щети“, който да помогне на уязвими на климатичните промени страни, инерцията и препятствията се преплетоха на конференцията в Дубай COP28.
Някои делегати твърдят, че има „воля за постигане на напредък“.


Започнахме с много силен старт с решението за фонд „Загуби и щети“ и попълването му със средства като добро начало за капитализация. И после всички преминаха към подробни технически преговори. Имаме текст с много, много скоби, 30 различни групи варианти за глобална равносметка. Това трябва да бъде консолидирано, така че следващата седмица министрите да започнат да навлизат във всяка тема и да намират решения.

Дженифър Морган – делегат от Германия 

Ключови въпроси на финансовата помощ за бедните страни и за декарбонизацията и как те да се адаптират към затоплянето изискват много повече работа, твърдят участници.

За пръв път активисти виждат възможност да се постигне напредък по темата за отказ от изпокаемите горива – въглища, нефт и природен газ.



Във втората половина от преговорите на конференцията очакваме битка. От една страна защитаващите интересите на изкопаемите горива, от другата – ние, които ще отвърнем на удара. Като активисти сме готови да се борим.

Луиза Нойбауер, климатичен активист от „Петъци за бъдеще“

Т. нар. Глобален анализ трябва да даде отговор докъде е стигнал светът в ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалните равнища и как да се придвижи по-напред.

Преговарящите са изготвили проект на текст от 24 страници, в който обаче липсват конкретните решения.