Общество

Киберексперт: Пробивите на сигурността се извършват през миални машини, климатици и др.

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Европейският акт за киберустойчивост е част от поредица нормативни документи, които ЕК инициира с цел повишаване на киберсигурността за публичните организации и бизнеса.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Светлин Илиев, председател на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“.

Този акт казва, че всеки продукт - софтуерен или хардуерен - следва да има някаква сертификация по киберсигурност. Всеки производител на устройство или софтуер, което е вързано към мрежа, следва да гарантира поддръжката на тези продукти за следващите 5 години.

Най-незащитени са обектите, които никога няма да помислите, че могат да са обект на атака. Например, ако вашата миялна машина има wi-fi и е свързана в една мрежа, е една прекрасна входна точка, както и камера, климатик и др. Вече почти всички домакински уреди са свързани. Когато се качим на нивото на компютри, мрежови устройства и защитни стени, сертификацията ще се изисква от външна компания.

Компания по киберсигурност извърши тестови пробив на софтуерна компания, която имаше високи претенции за киберсигурност. Входната точка, която използваха беше камерата в офиса на изпълнителния директор.

В по-малките общини и някои държавни учреждения забелязваме сериозни пропуски.

Има проблем с кадрите по киберсигурност. Има голям интерес от студентите, но в цяла Европа има недостиг от 3 млн. души.

Изкуственият интелект е инструмент. Той не може сам да реши дали да е в полза или във вреда на обществото. Това зависи от хората зад него.

Вижте цялото интервю във видеото.