Свят

Австралия обвини Китай в кибер шпионаж

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Увеличение на броя на кибератаките в Австралия, като една от основните потенциални мишени е инфраструктура, свързана с пакта АУКУС, който включва закупуването на пет атомни подводници от САЩ. Това сочат данните, представени от министъра на отбраната на страната Ричард Марлс.

 

Киберзаплахите продължават да нарастват. Това е изводът от годишния доклад. Наблюдаваме 23% увеличение на броя на съобщенията за киберинциденти. И разходите за тях са по-големи - увеличение с 14 %. Така че тези инциденти струват повече на малките предприятия. Наблюдаваме и по-голям интерес от страна на трети държави към критичната инфраструктура на Австралия. Така че, по отношение на защитата на страната ни с помощта на киберзащитата това се превръща в неотложен приоритет.

Ричард Марлс, министър на отбраната на Австралия

Марлс допълни, че става дума за кибер група, спонсорирана от Китай.

 

Отношенията с Китай са сложни. Искам да кажа, че го подчертахме още в самото начало. Всъщност именно затова трябва да се уверим, че дипломацията ни с Китай е отлична и че стабилизираме отношенията. Но никога не сме се престрували, че тези отношения са лесни. Очевидно ценим продуктивните отношения с Китай. Те са най-големият ни търговски партньор, така че е редно да инвестираме в тези отношения. Но Китай е източник на безпокойство за сигурността на страната ни и ние се подготвяме и за това.

Ричард Марлс, министър на отбраната на Австралия

През март Канбера обяви, че ще закупи пет атомни подводници от САЩ и ще участва в разработването на нова генерация подводници с Лондон и Вашингтон. Тогава премиерът Албанезе увери, че подводниците няма да пренасят ядрено оръжие. Президентът Джо Байдън от своя страна каза, че споразумението с Австралия и Великобритания ще увеличи "перспективата за мир за десетилетия“ в Индийско-Тихоокеанския регион.