Свят

САЩ и Китай ще възобновят комуникацията между военните си (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Съединените щати и Китай се споразумяха да възобновят комуникацията между военните си департаменти в опит да намалят нарастващото напрежение. Това съобщи президентът на Съединентие щати Джо Байдън. Двамата със Си Дзинпин разговаряха лично за първи път от повече от година. Байдън също така заяви, че двамата лидери са се договорили да установят пряка линия на комуникация помежду си. Миналата година Китай прекъсна комуникациите между военните, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван.

Смятам, че това са едни от най-конструктивните и продуктивни дискусии, които сме провеждали. Срещал съм се с президента Си, откакто и двамата бяхме вицепрезиденти преди повече от десет години. Срещите ни винаги са били откровени, директни. Не винаги обаче сме постигали съгласие. Според мен днес ние и нашите екипи постигнахме важен напредък.

Джо Байдън, президент на САЩ

Двамата лидери са обсъдили и конфликта в Израел и Газа. След срещата високопоставен служител на президентската администрация заяви пред репортери, че Байдън е помолил китайската страна да използва влиянието си върху Иран, за да подтикне Техеран да не предприема стъпки, които биха могли да се разглеждат като провокативни. Двете свръхдържави се договориха също така да проучат съвместно изкуствения интелект и опасността от погрешната му употреба. 

Байдън посрещна китайския лидер в имението "Филоли", на около 50 км южно от Сан Франциско.

"Продължавам да смятам, че конкуренцията между големите държави не е преобладаващата тенденция в днешно време и не може да реши проблемите, пред които са изправени Китай и САЩ или светът като цяло. Планетата Земя е достатъчно голяма, за да успеят и двете държави. А успехът на едната страна е възможност за другата", отбеляза Си, цитиран от АП, след като се ръкува с Байдън.

Американският президент заяви, че целта на срещата е "да се разберем взаимно".

"Както винаги, няма заместител на дискусиите лице в лице", каза той и добави за Си: "Познаваме се от дълго време. Не винаги сме били съгласни."

Двамата лидери разговаряха за последен път преди една година и оттогава и без това напрегнатите връзки между страните се обтегнаха още повече.