Икономика

Експерт по киберсигурност: Има широко неразбиране как функционират машините

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Има широко неразбиране как функционират машините. Тук отново ставаме свидетели на частна дезинформационна кампания срещу населението. От последните избори насам машините действат като принтиращи устройства. Сигурността на тези машини е на много висока степен. Все пак, 100%-ова сигурност няма никъде.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime председателят на Българската асоциация по киберсигурност – Светлин Илиев.

Машините имат полза не само по отношение на тяхната сигурност, но и относно валидацията на вота – дали ще има невалидни бюлетини и какъв ще бъде техният процент.

Илиев е напълно убеден, че Министерството на електронното управление е взело всички мерки, особено последните дни, сигурността на машините да бъде на адекватно и високо ниво.

За мен най-големият проблем не е в разрушаването на доверието в машините, а в интегритета на изборния процес. Това е предпоставка за огромно политическо разделение на народа.

„Наблюдаваме всяване на раздор и разцепление. Не казвам дали е целенасочено или не, но в крайна сметка това е резултатът“, подчерта експертът.

„Използването на изкуствения интелект е припознато като част от националната сигурност, дори и от НАТО. Общественото мнение е от категорична значимост, не само за държавата, но и за общата среда за сигурност. В крайна сметка целта на всяка атака по време на избори е промяна на насоката на дадената организация или държава“, коментира още Илиев.

„Тук ставаме свидетели на евтини атаки. Има хора, които биха го направили и без пари. Това са т.нар. „хактависти“, които има идеологически подбуди. Дори да говорим за платена услуга, не вярвам да е повече от 10 000 лева“, посочи той.


Целия разговор вижте във видеото.