Общество

Бивш зам.-министър на МЕУ: С действия или бездействие министерството унищожи доверието в машинния вот

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Идеята на системата за ранно известяване при случаи на бедствия и аварии е чрез ползване на функции в мобилните телефони, да се предават съобщения до гражданите със звуков сигнал, когато наистина има опасност. Това, което се е случило е недопустимо, защото всява паника в населението. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов.

Когато видим на екрана съобщение: „Внимание, опасност“, придружено със силен звуков сигнал, е нормално да се обезпокоим, особено тези граждани, които не разбират и няма как да проверят какво е това веднага. Късната реакция за обяснение какво и защо се е случило добавя още паника към проблема.

Според Кирилов проблем има и в това, че системата се разработва на части, както и това, че все още не е ясно дали ако наистина възникне бедствена ситуация, абонатите на всички мобилни оператори ще получат такова известяване. Системата следваше да бъде въведена в тестова среда през месец юни, но се надяваме, че ще получим предварителна информация за това кога ще има тестове, така че гражданите да бъдат спокойни, каза още бившият зам.-министър.

Благовест Кирилов коментира и премахването на машините от първи тур на местните избори:

Проблемът, който се случи с машините за гласуване през изминалата седмица беше, че с действията или бездействието си Министерство на електронното управление унищожи доверието в машинния вот. Екипите, които са вършили същите действия и за вота миналата седмица, са свършили своята работа още в сряда. В четвъртък спокойно е можело да бъде подписан докладът и решението, те да бъдат предадени на ЦИК, така че да има достатъчно време ако е необходимо да се подпише още един път от министъра преди изборния ден.

Според Кирилов незнайно защо това действие се е забавило с близо един ден. Липсата на прозрачност всъщност руши доверието, категоричен беше той. В момента виждаме прекалена прозрачност, до миналата седмица не се говореше за това как върви удостоверяването на машините. Въпросът е обаче защо не го направиха и първия път, запита той.