Общество

Тестово съобщение за тревога стресна абонатите на мобилен оператор

От Euronews България Euronews България
Bg Alert

Телефоните на хиляди българи изненадващо издадоха пронизващ настоятелен звук тази вечер около 19 часа. Мнозина потребители споделиха, чé пищенето е било придружено със съобщение за тест, национално предупреждение и подробности на сайта www.bg-alert.bg, изписано на английски език. Има и абонати, на които текстът е на български.  На някои телефони се изписваше, че тревогата е от президента. Посоченият за повече подробности сайт не работи.

„Във връзка с подготовката на системата BG Alert един от мобилните оператори - Vivacom e пуснал ТЕСТОВО съобщение към абонатите. Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие“, съобщиха от МВР.

"По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване", пък съобщиха от Vivacom.