Ексклузивно

Изкуственият интелект по време на война: Израелският киберексперт Орен Елимелех специално за Euronews Bulgaria

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

- Г-н Елимелех, целият свят наблюдава събитията в Близкия изток и сухопътната офанзива на Израел. Но има ли война и в киберпространството?

 

- Да, Анастасия. Има голяма война в киберпространството. Това е четвъртото измерение. По същото време на 7 октомври, когато започна войната в Израел, може би 10-15 минути по-късно започна и кибервойна. Атаките бяха почти 100 пъти по-мощни, отколкото ден по-рано. Това са атаки за отказ от услуга, изтичане на данни, Ransomware и прекъсване на работата на бизнеса. Има много атаки срещу различни организации, компании, университети, финансови институции и срещу правителството. Но имаше и много голям фокус на атаките срещу медиите, срещу новинарския поток. Каква е причината? За да се атакува общият консенсус на мнения, за да се създадат фалшиви новини. Войната е факт не само по суша и по въздух, но и в киберпространството.

 

- Как тези атаки се отразяват на израелските институции и медиите в страната?

 

- Създава се много голям смут. Кибератаките нанасят щети, блокират сайтове. Но освен това атакуват консенсуса в обществото. Това се прави не само с ботове и фалшиви новини, но и чрез местни канали. Създават фалшиви новинарски сайтове, канали в WhatsApp и Telegram, проникват дори в онлайн игри за деца. Нанасят травма на отделни хора, на обществото. Има много страх, което помага на хакерите да причиняват паника в населението. Понякога дори журналисти използват тези фалшиви новини и ги превръщат в средства за когнитивна война, психологическа война. Тази информация се представя за истина, но всъщност не е.

 

- Могат ли хората, срещу които са насочени тези атаки, да се защитят по някакъв начин?

 

- Да, разбира се. Много добър въпрос. Хората трябва да бъдат много бдителни. Ето и няколко съвета. Не отваряйте линкове от сайтове, които не познавате и на които не вярвате. Не отваряйте всяко видео, което получавате, бъдете нащрек и пазете идентичността си онлайн. Избирайте силни пароли и инсталирайте устройство за актуализиране на мобилния си телефон или на компютъра си със сигурност на крайната точка. Когато избирате парола, не я използвайте на всичките си устройства или във всички уебсайтове, в които се регистрирате. Правете различни пароли.

Освен всичко това, много е важно хората да внимават и да не вярват на всичко, което виждат в новините. Защото ако говорим за дигиталното пространство, новините могат да бъдат преобразувани. В днешно време е много лесно с нови технологии и изкуствен интелект да бъдат създадени фалшиви новини.

 

- Един от въпросите ми засяга именно изкуствения интелект. Какво е мястото му в съвременната война?

 

- Изкуственият интелект всъщност създава фалшиви новини. Използвайки инструментите на изкуствения интелект, като ChatGPT може да бъде създавана манипулирана информация. Виждали сме много подобни фалшиви публикации, които безотговорно и безкритично се използват от журналистите. Разпространява се най-разнообразна дезинформация, отнасяща се до деца, бебета и ужасяващи картини. Не всичко обаче е вярно. Ако следите по-отблизо, ще забележите, че повечето подобни новини са всъщност фалшиви и са част от мащабна пропаганда.

В Израел създадохме група от хора, която се бори с войната в киберпространството. Ако сте видели нещо, за което имате съмнения, че не е вярно, в Telegram, WhatsApp или уебсайт, имаме бот, който може да провери дали това е фалшива новина, или не. Той е отворен и безплатен и всеки може да провери дали новината е вярна, или не.

 

- Как може всеки обикновен човек, ако не знае за вашата група от проверители на факти, да провери дали дадена новина е фалшива или създадена от изкуствен интелект?

 

- Чудесен въпрос. Не е лесно, но има няколко прости стъпки, които всеки може да направи. В Google например има функция за търсене на снимки. Можете да я качите и да проверите кога е направена и кой и къде я е публикувал в миналото. И бъдете много внимателни и бдителни. Много е трудно, защото изкуственият интелект е много добър и ще става още по-добър.

Ботът за проверка на фалшиви новини, който създадохме, е базиран на изкуствен интелект, но се контролира и от реални хора. Не е лесно да се разпознаят фалшивите новини. Можете да потърсите оригинала на дадена снимка в Google и да се опитате да четете между редовете, ако сте достатъчно находчиви.

 

- Мислите ли, че изкуственият интелект трябва да бъде регулиран?

 

- Определено. Имаме нужда от регулация на киберпространството като цяло. Част от него е и изкуственият интелект. Бизнесът по света зависи от хората, а хората могат да използват изкуствения интелект, за да свърши тяхната работа много лесно. Например, ако хакер иска да се научи как да атакува дадена организация, с наличието на изкуствен интелект той няма нужда да се учи. Трябва само да напише командата и технологията ще свърши сама цялата работа.

Задължително трябва да има регулация за използването на изкуствен интелект, но тя трябва да бъде част от много по-голяма инфраструктура за киберсигурност, насочена към отделните държави и правителства и за бизнеса.

 

- Мислите ли обаче, че е постижимо да имаме такива регулации?

 

- Да, напълно постижимо е. Това вече се случва в различни държави. Например, в САЩ на 4 май има стратегически форум за киберсигурност за цялата общност разработчици на софтуер. В Израел има подготвен документ за регулационна рамка, която засяга не само държавния сектор, но и бизнеса. Към момента тя засяга само правителството, но ще бъде разширена и към частния сектор. По същия начин се случват нещата и в САЩ, и в останалите държави.

 

- Ами в ЕС? Мислите ли, че скоро ще имаме регулации върху изкуствения интелект?

 

- Мисля, че да. Причината е, че технологията се разраства много бързо. Както в областта на личните данни беше създадена регулационна рамка, така и по отношение на изкуствения интелект се очаква да бъдат поставени граници за това кое как се използва, кога се използва така че да не причинява вреди. Това се отнася до всеки голям инструмент като Интернет например може да се използва за причиняване на вреди, но може да се използва и за добро. Но има нужда някой да го насочи в правилната посока.

 

- Да погледнем отново към събитията в Израел. Властите в страната обявиха, че създават “Кибер купол” по подобие на системата “Железен купол”. Каква е основната му цел? Как ще работи?

 

- Целта на “Кибер купола” е да защитава организациите, да има помага срещу кибератаки. Има група от компании, в която съм и аз, които подкрепят различни компании напълно безплатно и доброволно, за да увеличат тяхната защита. “Кибер куполът” е насочен към защита на бизнеса, в които с проникнали хакери, или да им помогнат да се подготвят за бъдещи атаки. Както вече казахме, има война в киберпространството, затова помагаме на бизнеса да се защити и да се бие на тази арена.

 

- Как точно работи тази система? Колко души са заети в този въпрос, какви са ежедневните им задачи?

 

- В момента за тази система работят над 500 души и над 100 бизнеса. Работят заедно всеки ден, всеки час, всяка нощ. Понякога се работи през нощта повече отколкото през деня. Помагаме на бизнеса, но не само. Често се случва ние да извършваме офанзива в киберпространството срещу Хамас и други организации. Действаме и в двете посоки - защита и атака. Правим го непрекъснато. Ако даден бизнес има нужда от нещо, може да се свърши с нас, имаме уебсайт и екип, който ги консултира и решава как да се действа според ситуацията. Всеки следобед имаме срещи, на които обсъждаме какъв е напредъкът и как да постигнем поставените цели. Така работим вече от няколко седмици и се разрастваме все повече и повече.

 

- Колко добре подготвени смятате, че са израелските институции срещу тези атаки?

 

- Ще бъда честен и много директен. По-голямата част от бизнеса не е добре подготвен, дори в Израел. Правителството е много добре подготвено на киберарената. Ако погледнем към кибератаките, ще видим, че по-голямата част от тях са насочени срещу медиите, новините и другите видове свободен бизнес. Банките, финансовите и застрахователните институции също пострадаха, но не в такъв голям мащаб. По-голямата част от щетите са при медиите и информационните системи. Държавните институции са защитени до голяма степен. Всичко е въпрос на поставянето на фокус на правилното място. Организациите в Израел трябва да имат разбирането, че киберпространството е част от защитата. Ако имаш бизнес, той трябва да бъде защитен.

Това се отнася и до България. Препоръчвам ви да не чакате война, нямате нужда от конфликт, за да разберете, че кибератаката е въпрос на време. Кога ще се случи и колко силно ще ви засегне. Трябва да бъдете подготвени за криза. Ако бъдете проактивни, ще се защитите, а хакерът ще насочи вниманието си някъде другаде. Той няма да се опитва да проникне някъде, където ще му трябва много време, за да постигне успех, защото времето е пари.

Например, ако за да атакувам вас, ще ми трябват около два часа, а за друг бизнес ще ми трябват два дни, ще избера да атакувам вас. Защото времето е пари, а аз искам да имам и двете.

 

- Знаете ли откъде идват атаките? От кои хакерски групи, от кои държави са те, замесени ли са чуждестранни правителства, освен палестинците?

 

- Да. Не е много лесно да установим чия е отговорността, отнема време и невинаги можем да сме сигурни на 100%. Много е лесно някой да скрие идентичността си, да смени IP адреса си и да прикрие следите си. Но например в последните 3-4 атаки, които разследвах, имаше няколко групи. Те са на Хамас, но са свързани с Иран и със задкулисната подкрепа на Русия. Не е лесно да разберем коя група стои зад атаката, с коя държава е свързана и с какви инструменти работи. Но малко по малко започваме да научаваме все повече.

 

- В началото на войната след събитията от 7 октомври целият свят си задаваше един основен въпрос. Как се случи така, че израелските специални служби, които са смятани за най-добрите в света, не разбраха какво ще се случи. Имате ли отговор на този въпрос?

 

- За съжаление нямам отговор. Това е въпросът за милион долара. Сигурен съм, че ще има щателно разследване на този въпрос в Израел, но това ще се случи след края на войната. Защото това изненадващо нападение предизвика много паника, всички по света го видяха. Много съжалявам за тази ситуация. Вярвам на своето правителство и го уважавам, затова съм сигурен, че ако имаха информация за подготвяната атака, щяха се подготвят за нея. Няма място за никакви конспиративни теории. Ще има разследване, но то ще се случи след войната.