Общество

ГДБОП отчита бум на киберпрестъпленията, сред най-честите са фишинг атаки и инвестиционни измами

От Euronews България Euronews България

Бум на кибер атаките у нас отчитат от ГДБОП. Най-често става дума за така наречените фишинг атаки с фалшиви айбанове, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, и не на последно място измами чрез сайтове за покупка на автомобили.

„Национален приоритет е борбата с киберпрестъпността. Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление“, коментира Явор Серафимов, директор на ГДБОП, по време на международния форум в София, посветен на киберпрестъпността.

На всеки четири дни български фирми стават жертва на подобни престъпление с огромни щети. От МВР обясниха, че борбата с кибер престъпленията е сред приоритетите и вече се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване.

Шефът на дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Владимир Димитров посочи, че в последната хакерска атака, при която бяха откраднати 12 млн. лева от българска фирма, става въпрос за нигерийски престъпни групи, които са специализирани в този тип киберпосегателства.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. Според него обаче без координирано международни сътрудничество няма как адекватно да се отговори на кибер заплахите.