Свят

Срещата за климата: Анализатори са скептични към обещанията на петролните компании

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На срещата за климата на ООН 50 компании производителки на 40% от петрола в света обещаха, че до 2050 г. спират да отделят емисии на газове, които затоплят планетата. Според плана изпускането на метан в атмосферата ще намалее още в края на това десетилетие.

Но анализатори предупреждават, че петролните компании ще продължат да работят.

 

Много от производителите, които се подписват под ангажимента, всъщност планират или вече увеличават добива на нефт и газ, а в някои случаи и на въглища.

Бил Хеър, главен изпълнителен директор на Climate Analytics

 

В знак на протест срещу изкопаемите горива активисти се събраха на форума пред павилиона на Съединените щати. И настояха, че политиците трябва да помислят за здравето на хората в районите с находища на нефт и газ.

 

На първо място, можем да спрем одобряването на нова инфраструктура за изкопаеми горива. Търсенето им в Съединените щати намалява, но добивът нараства, защото позволяваме износът на нефтохимикали да продължи.

Али Роузенблут, Oil Change International

 

Разговорите продължават и днес, а в тях участват лидерите на близо 160 държави, включително и България. Същевременно обаче президентите на Китай и САЩ - двете страни с най-много въглеродни емисии - не присъстват на срещата.