Свят

България и още над 20 държави с декларация за утрояване на ядрената енергия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Капацитетът на произведената ядрена енергия трябва да се утрои до 2050 г. според обща декларация на повече от 20 държави, включително и България. На срещата за климата на ООН президентът Румен Радев коментира, че ядрената енергия дава независимост, автономност и сигурност.

Разбирам притесненията на някои правителства, но като президент на държава с успешен опит, убедено твърдя, че ядрената енергия е безопасна и няма място за страх и притеснения.

Румен Радев, президент на България

Инициативата е на САЩ, а Великобритания, Нидерландия, Унгария и Украйна са сред държавите, които подкрепят идеята. Документът призовава Световната банка да насърчава заемите, свързани с ядрени проекти.

Според френския президент Еманюел Макрон атомната енергия ще помогне за постигането на въглеродна неутралност.

Ако искате да съчетаете нови работни места, стратегическа автономия, суверенитет и ниски въглеродни емисии, няма нищо по-устойчиво и надеждно от ядрената енергия, защото тя не се внася и не замърсява.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Домакинът на срещата - Обединените арабски емирства, обяви нов екологичен проект - Глобален ускорител на декарбонизацията.

„До момента 50 международни и национални компании, представляващи 40% от световното производство на петрол, са се включили. Това е феноменално постижение“, каза президентът на COP28 Султан ал-Джабер.

Докато американският вицепрезидент Камала Харис съобщи, че Вашингтон инвестира още 3 млрд. долара в Зеления климатичен фонд на ООН, който подпомага развиващите се страни.

„За да запазим целта от 1,5 (градус и половина) по Целзий, трябва да имаме амбиция, да ускорим текущата си работа, да увеличим инвестициите и да действаме смело и убедено. Дори предвид предизвикателствата, съм оптимист. С амбиция и смели действия знам, че ще изградим по-чист, здравословен и проспериращ свят за бъдещите поколения“, подчерта вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Този месец в доклад на журнала Lancet учени предупредиха, че борбата с климатичните промени се проваля, а смъртността, свързана с глобалното затопляне, се увеличава.