Свят

Фонд “Загуби и щети” ще раздаде милиарди на държави, пострадали от природни бедствия

От Euronews България Euronews България

Държавите от ООН се договориха за създаване на фонда “Загуби и щети” в първия ден от конференцията за климата в Дубай.

Редица правителства обявиха какви ще бъдат вноските им към него. Обединените арабски емирства и Германия обещаха по 100 млн. долара, следвани от Обединеното кралство със 75 млн. и Съединените щати с 24 млн. От Еврокомисията заявиха, че очакват държавите членки на ЕС заедно да предоставят общо най-малко 245 млн долара.

ООН определи сделката като основно средство за помощ на най-уязвимите държави. Фондът ще финансира част от разходите им за справяне с катастрофи, причинени от промените в климата. Други делегати обаче не бяха толкова убедени. 

Всички уязвими от климатичните промени държави в момента са също и най-задлъжнелите в света. Налага се те да финансират възстановяването на щети, причинени от природни бедствия. В този фонд трябва да се внасят близо 100 милиарда долара годишно. Няма как да стане за едно денонощие. Фондът ще бъде най-големият по рода си в света.

Авинаш Персуд, делегат от Барбадос 

В петък бе открита срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от Рамковата конвенция на ООН за климата. Те представят плановете и целите на своите държави за ограничаване на глобалното затопляне.