Ексклузивно

Посланикът на Южна Корея: Надявам се отношенията ни да прераснат в стратегическо партньорство І Лицата на дипломацията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Наричат Република Корея икономическо чудо. Експертите сочат за причини силната държавна подкрепа, стратегията за насърчаване на износа и индустриалната политика с акцент върху технологиите и хората. И ако зад всичко това стоят поставени и постигнати цели в цифри, то бумът на корейската култура в света – чрез к-попа, таекуондо, корейските филми и сериали и кухнята – е с неизмерима духовна стойност. А как е позната България сред корейците? Как се развиват двустранните ни отношения през годините? В кои сфери на икономиката можем да се сближим? И още – инвестициите, езикът, традициите. За всичко това в Лицата на дипломацията говорим с посланика на Република Корея България Негово превъзходителство Бе Джонгин. Ето и някои от акцентите в интервюто:

 

България и Република Корея отбелязват 34 години от дипломатическите си отношения. Как се развиват те през годините?

Н.Пр. Бе Джонгин: Ако направим паралел с продължителността на човешкия живот, то 34 години е възраст на зрялост. Поглеждайки назад, ранните 90-те бяха епоха на турбулентност и преход. По това време Корея възприемаше България като врата към Балканите, нова граница за дипломацията. От своя страна, България навярно гледа на Република Корея като на нов приятел, като се имат предвид предишните ѝ връзки със Северна Корея. Оттогава, България и Република Корея напредват стъпка по стъпка чрез сътрудничество във всички области, включително политически обмен на високо равнище, икономика, култура, език и образование. Надявам се, че в следващите години нашите връзки ще се развият до нивото на стратегическо партньорство.

Вие като посланик намирате ли допирни точки в някоя от икономическите сфери между Корея и България?

Н.Пр. Бе Джонгин: Силно вярвам, че сме изправени пред много сходни предизвикателства – от енергийния преход до геополитиката, опазването на околната среда и устойчивото икономическо развитие. В същото време сме изправени пред голямото демографско предизвикателство на бързо застаряващо население. В лицето на тези трудности, ние бихме могли да развием потенциала си за сътрудничество в областите на енергетиката, био (технологиите), ИТ и високите технологии.

Често си припомням, че между нас съществува многопластова връзка – това включва не само отношенията между Р. Корея и България, но и между Р. Корея и Европейския съюз, с който споделяме общи демократични ценности. Вярвам, че България ще се присъедини към eврозоната и ще продължи да се интегрира в европейската икономика. Същевременно се надявам и че ще надхвърлите тези граници и ще разширите партньорствата си в Азия и отвъд.

Какви са инвестициите на този етап от Корея у нас?

Н.Пр. Бе Джонгин: Годините непосредствено след установяването на нашите дипломатически отношения се отличаваха с много положителна перспектива, последваха периоди на възходи и падения, а съвсем скоро изпитахме и въздействието на кризата с COVID-19. Досега отбелязваме стабилен напредък по отношение на нашите търговски и икономически връзки. Корейска компания, която е пионер в проектите за соларни панели в България, развива дейност в страна вече повече от 10 години.

Също така се радвам да кажа, че Hyundai Engineering & Construction планира да участва в проекта за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Вярвам, че веднъж щом компания като Hyundai дойде в България, ще я последват още корейски и азиатски компании.

Да поговорим за езика и културата – абсолютна експанзия с к-поп музиката и филмите! Нека кажем как нараства интересът към изучаване на корейски език в България – изненадан ли сте, че толкова много българи учат корейски език?

Н.Пр. Бе Джонгин: Да, трябва да призная, че съм изключително приятно изненадан! Високо оценявам интереса на много българи към корейския език и култура. Любопитството наистина е първата стъпка към разширяване на светогледа. В България корейски език се преподава както в системата на висшето, така и в тази на средното образование. Организираме годишен изпит по корейски език, на който се явяват до 150 българи. В Корея също има университетска катедра, в която се преподава български език. Вярвам, че българи, владеещи корейски език, и корейци, владеещи български, ще бъдат стратегически актив за нашето икономическо сътрудничество.

Какво ви харесва у българите и в България?

Н.Пр. Бе Джонгин: Харесвам София, но най-много обичам да пътувам из страната. Всеки път, когато го правя, откривам нещо ново. Любимата ми българска храна е шкембе чорба, която наподобява корейско ястие. Намирам българите за гостоприемни, много грижовни и сърдечни, с уважение към чуждите култури. Мисля, че между нашите две нации има добра „химия“. Харесвам вашите първомартенски традиции, с които обяснявате защо пролетното време е такова причудливо, като същевременно изразявате искреното си желание за пролет. Фестивалът „Сурва“ в Перник миналия януари също ме очарова. Съвсем скоро очаквам и вашия празник на розата.

 

Цялото интервю вижте във видеото.