Ексклузивно

Петро Порошенко, президент на Украйна (2014-2019): Получаваме от България много - приятел в нужда се познава

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Как изглежда мирът за Украйна? Трябва ли НАТО да изпрати военни в страната и каква е българската помощ за Киев? На всички тези въпроси отговори в ексклузивно интервю за Евронюз България президентът на Украйна в периода 2014 - 2019 г. Петро Порошенко. С него разговаря Камелия Колева.

 

Г-н Порошенко, какви са очакванията на Украйна от страните НАТО? Трябва ли да бъде премахната забраната за използване на западни оръжия срещу територията на Русия?

Първо, съм много оптимистичен за резултата на парламентарната асамблея на НАТО, която завърши с резолюция за Украйна. Първо, искам да насоча вашето внимание към названието на резолюцията. Ако досега всички политически лидери на Европа казваха “ще бъдем с Украйна колкото е необходимо”, сега даже в названието на резолюцията, се казва, че “стоим с Украина, подкрепяме Украйна до победа.”

“Колкото е необходимо” е наративът на Путин. Путин има интерес от безкрайна война. А ние, украинците и европейците, и ние, евроатлантиците и солидарните, сме заинтересовани от края на войната колкото е възможно по-скоро.Можем да я спрем само с украинска победа.

Текстът на резолюцията е изключително важен. В нея се изисква страните членки на НАТО да премахнат всички ограничения да използваме западните оръжия срещу легитимни цели на руска територия. В текста се казва, че това е легитимна самоотбрана. Това изпълнява изискванията на НАТО и е адекватно към международното право. Наистина съм впечатлен от единодушното гласуване на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Да, НАТО трябва да изпрати оръжия, но трябва ли да изпрати и военни? Какво мислите по този въпрос?

Това е много правилна инициатива. Заявките, че страни от НАТО са готови да изпратят военни изпраща посланието, че Алиансът разбира, че това е нашата война. Това не е само войната на Украйна. Това не е война в някаква далечна част на континента. Това потвърждава какво иска Путин. Путин не иска само Крим, както се твърдеше. Когато бях избран за президент, чувах много интересни мнения. Казваха ми: “Г-н президент, бъдете така добър да дадете Крим на Русия и така ще спрете войната”. А аз отговорих, че това в никакъв случай няма да спре войната. Питаха ме ”защо не им дадете Донбас, за да спрете войната?” Това няма да спре войната. Защо? Защото Путин няма нужда от Крим. Путин няма нужда от Донбас. Путин не иска само Украйна. Путин иска доминация на целия континент.

В тази ситуация това означава, че всички държави, особено членките на НАТО, които са в съседство, включително Полша, Румъния, България, Литва, Естония, Латвия - всички са в опасност. Подкрепата за Украйна, включително с изпращане на военни е инвестиция във вашата собствена сигурност.

Каква е ролята на България в подпомагането на Украйна? Достатъчно ли е това, което прави страната ни за вашата и каква е ролята й в подкрепата на Черноморския регион?

Не знам дали имам правото да го кажа, но ще го направя и това ще бъде ексклузивно за Евронюз, защото наистина харесвам Вашата телевизия. От 2014 г. имаме изключително ефективно сътрудничество с България. България е страна с уникален военно-промишлен комплекс за производство на оръжия и боеприпаси от съветската ера. Не вдигаме много шум, но получаваме от България артилерийски снаряди, мини, боеприпаси и много други неща. Мисля, че това е олицетворява поговорката “приятел в нужда се познава”. Дори сега, когато продължаваме това сътрудничество, имаме съвместни усилия за военно производство. Имаме инвестиции в български военни обекти. Сътрудничим си и с българските пристанища във връзка с коридорите за износ на украинско зърно и сме в координация на усилията за разминиране на Черно море. И много много други неща.

Името заради това имаме интерес на Европейските и националните избори в България да спечелят проевропейските и проукраинските политически сили. Призовавам ви поне за европейските избори - моля ви, подкрепете проевропейските сили. Не вярвайте на Путин и не вярвайте пропутинските и проруските политически сили.


И един последен въпрос. Как украинците виждат мира и кога ще дойде той?

С една дума - украинците виждат мира с победа. Не с капитулация. Не с временно примирие, защото това не би било мир. Това би било продължаване на войната. А какво е победата - това е друг въпрос. А ако ме попитате кой е факторът, без който победата не би била постижима, това е пълноправното членство на Украйна в НАТО. Затова беше толкова важно да чуем това и в резолюцията на Парламентарната асамблея на НАТО в София. Моето послание е: краят на войната означава край на Путин. Депутинизация на Русия, депутинизация на Източна Европа, депутинизация на света. Това е истинското послание, което трябва да анализираме. Въпреки активните действия на Русия да саботира предстоящите преговори за мир в швейцарския град Люцерн. Надяваме се на ясни послания от срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Надяваме се на добри резултати и от конференцията за икономическо възстановяване на Украйна в Берлин. Гледаме и към срещата на върха на Г-7 в Италия. Но сега благодарим на България за нейното уникално гостоприемство, за изключително силните думи и за солидарността с Украйна. И благодарим на Евронюз за това интервю.

И аз Ви благодаря!