Свят

Сблъсъци избухнаха между полицията и антиправителствени демонстранти в Тел Авив

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Конна полиция и демонстранти влязоха в сблъсъци в Тел Авив, като служителите на реда използваха водно оръдие, за да разпръснат недоволното множество. Хиляди израелци се събраха за пореден път, за да призоват правителството да направи всичко възможно за освобождаване на всички заложници в ивицата Газа.

Разделението в израелското общество се задълбочава относно начина, по който премиерът Нетаняху се справя с войната срещу Хамас след смъртоносната атака на палестинското ислямистко движение миналия октомври.

Чух, че има опити за подновяване на преговорите в Париж и на други места. Призовавам моето правителство да направи всичко по силите си, за да върне всички заложници у дома. От Хамас не бих могла да искам нищо, те са терористична организация. Отговорността е на правителството, на министър-председателя. Призовавам ви да направите всичко възможно, за да върнете у дома 125-те заложници, преди да е станало твърде късно.

Хилит Саги – демонстрантка и гражданска активистка

По-рано през седмицата телата на трима заложници, убити на 7 октомври, бяха изведени от Газа, съобщи израелската армия, докато същевременно Международният съд на ООН постанови, че Израел трябва да спре военните си операции в Рафа и да позволи на хуманитарна помощ да влезе в анклава.

Около половината от 250-те заложници, взети от Хамас и други палестински групировки на 7 октомври 2023 г, бяха освободени, повечето в размяна за палестински затворници, по време на едноседмичното прекратяване на огъня през ноември.

Израел твърди, че около 100 заложници все още са в плен в Газа, заедно с телата на още 30-ина загинали.