Свят

Финансовите министри от Г-7 постигнаха напредък за използването на замразените руски активи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Финансовите министри от групата на седемте най-развити държави са постигнали напредък към споразумение по предложението на САЩ за използване на замразените руски активи в подкрепа на защитаващата се Украйна. Но окончателното решение е оставено за срещата на върха на организацията през юни в Италия.

По въпроса с използването на руските замразени активи постигнахме известен напредък. Частта за активите все още не е финализирана, защото има няколко технически и правни проблеми, но това, което е потвърдено в общата декларация от срещата, е общата политическа позиция на всички страни от Г-7.

Джанкарло Джорджети – министър на финансите на Италия

Украинският финансов министър Сергей Марченко се присъедини към своите колеги в Стреза, на брега на езерото Лаго Маджоре. Той коментира, че има консенсус лихвите по замразените в Европа руски активи да бъдат предназначени за въоръжаването и възстановяването на Украйна.

Конгресът на САЩ прие законодателство, което позволява на администрацията на Байдън да конфискува руски активи на стойност около 5 милиарда долара, намиращи се в САЩ, но европейските страни имат решаващ глас по този въпрос, тъй като повечето от активите на руската Централна банка на стойност 260 милиарда долара бяха замразени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и са под тяхна юрисдикция.

Позовавайки се на правни неясноти, европейските страни се отказаха от директна конфискация на парите и предаването им на Украйна като компенсация за разрушенията, причинени от Русия.

Вместо това те планират да използват лихвите, натрупани върху активите, но това са само около 3 милиарда долара годишно – едномесечните финансови нужди на украинското правителство.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън настоява за вземане на заем, обезпечен с приходите от лихвите. Това би означавало, че Украйна може да получи почти веднага 50 милиарда долара.

Но предложението среща загрижеността на европейските страни заради правната сложност и опасенията, че Русия може да отмъсти на намалелия брой западни компании и лица на нейна територия.