Европа

Запрянов: България е обект на зловредно влияние от Москва, но държавата ни е подготвена

От Euronews България Euronews България
Gen. Atanas Zapryanov

Русия в Западните Балкани се опитва да предотврати евроатлантическата ориентация и интеграция на региона. Извършват се систематични хибридни атаки. България трябва да бъде щит срещу руското проникване в Югоизточна Европа. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Запрянов посочи, че амбицията на Русия е да възстанови своето влияние в Европа, включително чрез военна сила.

"Русия в Западните Балкани се опитва да предотврати евроатлантическата ориентация и интеграция на региона. Извършват се систематични хибридни атаки. България трябва да бъде щит срещу руското проникване в Югоизточна Европа. Кремъл използва кибератаки, дезинформация, икономически и енергиен натиск и други инструменти", обясни министърът на отбраната.

Запрянов каза, че България също е обект на опити за зловредно влияние от страна на Москва, но българската държава е подготвена и очаква такива дейности на дезинформация по отношение на европейските избори.

Запрянов подчерта, че НАТО е по-нужна от всякога и крайъгълен камък за нашата сигурност.

"Многонационалната бойна група в България е от съществено значение за Източния фланг и трябва да бъде разширена до ниво бригада", каза още той.

Военният министър подчерта нуждата от "продължаване на решителната подкрепа за Украйна, докато се стигне до победа".

Атанас Запрянов отбеляза, че се разглежда възможността за допълнителна подкрепа на Украйна в областта на ВВС.

"Сигурността на Европа зависи от тази война. Украйна трябва да разполага със всички необходими оръжия, за да възпре агресията на Русия. Трябва да имаме дългосрочен план. Необходима е активност на Алианса в Черно море и борба със стратегическите цели на Русия", допълни Запрянов и посочи, че реториката на Москва за употреба на ядрени оръжия е неприемлива.

По думите му, руски военни кораби не са нарушавали териториалните води на България.

Руските военни действия в Черно море обаче са се отразили негативно на икономическата зона на страната ни и на другите черноморски държави, обясни той.

 

Още от форума на НАТО в София - вижте във видеото: