Европа

Шарл Мишел пред Euronews: ЕС трябва да се разшири към Западните Балкани и източния фланг

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Европейският съюз трябва да приеме нови членове от източния си фланг и от Западните Балкани - или ще се изправи пред нова Желязна завеса. Toва заяви Шарл Мишел. Председателят на Европейския съвет говори пред Euronews в момент, когато блокът отбелязва 20 години от така наречения Голям взрив на разширяването през 2004 г., когато десет държави с общо население от 75 милиона души получиха право на членство в ЕС.

 

Разширяването е от жизненоважно значение за бъдещето на ЕС, защото без разширяване всъщност има риск от нова Желязна завеса, а това би било изключително опасно, ако имаме нестабилно съседство с липса на просперитет или икономическо развитие. Това са общите интереси на страните кандидатки и на блока да постигнат напредък, който да се ускори. Уверен съм, защото чувствам, че лидерите - или огромното мнозинство от тях - са абсолютно убедени, че това е важно за бъдещето.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет

Девет държави чакат на опашката, за да се присъединят към Европейския съюз, включително разкъсваната от война Украйна. Но процесът на присъединяване е дълъг и сложен, като стъпките по пътя към пълноправното членство изискват единодушното одобрение на всички държави - членки на ЕС. Унгария вече заплаши, че ще упражни правото си на вето, за да блокира присъединяването на Украйна, но Мишел е „уверен“, че това няма да попречи на ЕС да ускори разглеждането на кандидатурите на страните кандидатки.

 

Например, използвахме конструктивното въздържане, което дава възможност на дадена страна да каже: вижте, това решение не ми харесва и не ми е много приятно, и аз оповестявам мнението си, но не искам да блокирам огромното мнозинство от държавите членки, които биха искали да постигнат напредък в определена област в определени области.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет

По-рано Мишел заяви, че ЕС трябва да е готов да приеме нови членове до 2030 г. Но тази седмица той обяви, че най-напредналите държави биха могли да се присъединят към блока още до края на това десетилетие.