Европа

ЕС очаква замразените руски активи да донесат до 20 млрд. евро след 3 години

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съветът по общи въпроси на ЕС одобри план за използване на лихвите от замразените в Европа активи на Руската централна банка за отбраната на Украйна. Съгласно споразумението 90% от приходите ще отиват в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% ще подкрепят Киев по други начини.

Европейският съвет обсъди начините, по които можем да засилим подкрепата си за отбранителните нужди на Украйна, както и за възстановяването ѝ след войната. В този контекст съм щастлива, че приехме необходимите инструменти, които да ни позволят да използваме неочакваните печалби от замразени руски активи. Белгия бе водеща по този път, уверихме се, че приходите от тези активи могат да бъдат вкарани като военна подкрепа в Украйна. Комисията ни информира, че първото плащане ще бъде извършено към Киев още през юли. Като знаем текущите нужди на Украйна в момента, можем само да сме доволни.

Хаджа Лабиб – министър на външните работи на Белгия

ЕС очаква активите да донесат около 15-20 милиарда евро печалби до 2027 г.

27-членният блок държи около 210 милиарда евро в активи на руската централна банка, повечето от които са замразени в Белгия, като отговор на инвазията на Москва срещу Украйна. Лихвата върху тези пари може да осигури около 3 милиарда евро всяка година.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на ЕС за решението, но подчерта, че Киев смята, че активите трябва да бъдат конфискувани.

В ЕС обаче няма съгласие дали парите да бъдат напълно иззети заради опасения, че това може да разклати еврото, както и че може да даде начало на дълги съдебни спорове с Русия. Москва вече предупреди, че ще предприеме ответни мерки.