Европа

Зеленски призова Запада да конфискува руски активи и да ги пренасочи за възстановяването на Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Володимир Зеленски призова западните държави да увеличат подкрепата си за икономиката на Украйна и да създадат механизъм за конфискуване на руски активи.

Реалистично е да се конфискуват активи на Русия, както и активи на лица, свързани с управляващия елит, а след това да се пренасочат, за да се възстанови животът в Украйна. Русия трябва да усети цената на своята агресия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

На този фон – Световната банка обяви 200 млн. долара финансова помощ за Киев, а след Великобритания – и Съединените щати санкционираха още лица и учреждения, свързани с Русия. Сред тях е холдингът на близкия до Владимир Путин милиардер Алишер Усманов, за който се твърди, че е опитвал да заобиколи наложените му по-рано санкции.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че изтеклите от Пентагона документи съдържат „истини и неистини“, както и че целта е да се отслаби доверието между западните партньори.

Тази акция, която наричам психологическа операция, е извършена целенасочено. А полза от нея имат Русия и нейните съюзници и поддръжници.

Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна

Американски медии съобщават, че според секретната информация паравоенната група „Вагнер“ е опитала да купи оръжия от Турция, които след това да използва на фронта в Украйна. В един от документите е записано, че от началото на войната преди повече година са загинали общо над 350 хил. руски и украински военни.