Свят

Западни специални части са на терен в Украйна, според изтеклите секретни документи

От Euronews България Euronews България
2Nd Profolio Airborne 01 Corporal Danny Houghton Снимка: Министерство на отбраната, Обединеното кралство | Илюстративна

Според секретните документи, изтекли в интернет, западни специални сили са на терен в Украйна.

Най-големият контингент е от Великобритания (50 души), следван от членовете на НАТО Латвия (17 души), Франция (15 души) и САЩ (14 души).

Не е ясно какво точно правят специалните сили, къде се намират и дали броят им постоянно е на това ниво.

Разкритието обаче потвърждава това, което мнозина предполагаха още от началото на войната през февруари миналата година.

Наскоро изтекоха и бяха публикувани в интернет множество американски документи с гриф "строго секретно", в които се излагат компрометиращи подробности за войната в Украйна и нейните западни съюзници. Тяхната автентичност не е потвърдена.

Въпреки това американските власти се постараха да ги изтрият от социалните медии, докато разследват източника на информацията.

В сряда Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че е налице "сериозна степен на неточност" в твърдението, че специалните сили са на терен в Украйна.

"Читателите трябва да бъдат предпазливи, когато приемат за чиста монета твърдения, които имат потенциала да разпространяват дезинформация", пише в Туитър.

 

 


Присъствието на западни военнослужещи в Украйна вероятно ще бъде използвано от Кремъл, откъдето многократно са заявявали, че Русия е атакувана от НАТО.

Русия все по-често се опитва да представя боевете като екзистенциална борба срещу Запада в опит да мобилизира обикновените руснаци.

Броят на специалните сили, за които се съобщава, че се намират в Украйна, е малък, но те са много ефективни. Великобритания разполага с редица елитни военни части, които се считат за едни от най-добрите в света.

Изтичането на информация разкрива също така, че САЩ имат сериозни съмнения, че Украйна може да постигне значителни успехи при евентуална контраофанзива, наред със способността на страната да се защити от руските удари.

Очаква се Киев да предприеме нападение срещу Русия тази пролет, като използва ново оборудване и обучение от западните армии.

В началото на седмицата американски официални лица предупредиха, че е възможно да бъдат разкрити още поверителни материали, като нарекоха пробива "много сериозен" риск за националната сигурност.

"Разгласяването на класифицирана и чувствителна информация може да има не само огромни последици за националната ни сигурност, но и да доведе до смърт", заяви в понеделник пред репортери говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Крис Мийгър.

Вашингтон предприе мерки за ограничаване на щетите от разкриването и за успокояване на съюзниците, но изглежда, че духът до голяма степен е изпуснат от бутилката.

Част от разпространените материали се отнасят до разузнавателните служби на Израел и Великобритания.

Въпреки че някои от файловете, споделени онлайн, изглеждат редактирани, като например един от тях за броя на жертвите в Украйна, "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американски служители са признали, че много от тях са истински.

Някои от документите може да са циркулирали в сайтовете за чат от седмици, но те започнаха да се забелязват в края на миналата седмица.