Свят

Какво разкриват изтеклите документи на Пентагона и как е замесена България? (Обновена)

От Euronews България Euronews България

България е предложила да дари своите МиГ-29 на Киев, според строго секретни документи на Пентагона, изтекли онлайн през последните седмици, съобщава БТА, цитирайки американски медии.

На 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29 на Украйна. В доклада това предложение се оценява като сериозно „предизвикателство“, тъй като оставя страната ни без изтребители, което би ограничило изпълнението на мисиите във въздушното пространство. Новите многоцелеви бойни самолети – произвеждащите се в момента F-16 Block 70, ще бъдат доставени „поне след една година“. Обещанието от американския производител „Локхийд Мартин“ е това да се случи през 2025 г.

Във връзка с новината от Министерство на отбраната отговориха, ведомството не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. "Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности", казват още от МО.

Изтеклите документи на Пентагона разкриват дълбокото проникване на американското разузнаване в руските служби за сигурност. В материалите се потвърждава възможността на Вашингтон да предупреждава Украйна за планирани удари, както и да предоставят оценка за силата на военната машина на Москва, предава New York Times.

Документите описват отслабена руска армия във войната в Украйна - военен апарат, който е дълбоко компрометиран. Те съдържат ежедневни предупреждения до американските разузнавателни агенции относно времето на ударите на Москва и дори нейните конкретни цели. Такова разузнаване позволява на Съединените щати да предадат на Украйна важна информация за нейната защита.

Изтичането на документите, чийто източник остава неизвестен, разкрива и американската оценка за украинската армия, която също се намира в тежко положение. Официални представители на разузнавателния съюз „Пет очи“ (съставен от Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати) изразиха загриженост относно изтеклата информация за войната в Украйна, която може да попречи на страната на бойното поле.

Служителят също така посочи за смущаващ един от документите, озаглавен „Русия-Украйна: Битката за региона на Донбас вероятно се насочва към безизходица през 2023 г.“, тъй като се поставя под въпрос „издръжливостта на операциите на Украйна“. Той заяви, че победите ще бъдат трудни за постигане, но публичното разпространение на подбона оценка от САЩ, сочеща вероятна дългогодишна безизходица, не помага на ситуацията. Изтеклите материали от края на февруари и началото на март очертават критичния недостиг на боеприпаси за противовъздушна отбрана и обсъждат успехите, постигнати от руските войски около източния град Бахмут.

Докладите на разузнаването изглежда показват, че Съединените щати също шпионират висшите военни и политически лидери на Украйна, с цел да получи ясна представа за бойните стратегии на Украйна.

Друг разузнавателен доклад посочва, че Китай може да използва украинските удари в части на Русия като „възможност да представи НАТО като агресор и да увеличи помощта си за Русия, ако прецени, че атаките са значителни“.

Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че въпросът се разследва. "Наясно сме със съобщенията в пресата за публикации в социалните мрежи и министерството проучва въпроса".

____

По материала работи: Дарина Велкова