Добро Утро, Европа

САЩ разследват дали секретни документи са изтекли от Съвета на началник-щабовете

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Част от документите за подготвяната украинска контраофанзива, публикувани тази седмица в „Туитър“ и „Телеграм“, може действително да произхождат от Съвета на началник-щабовете на американската армия, твърди в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на служители на Пентагона.

Става дума за поне шест фотокопия на документи и карти, някои от тях с гриф "строго секретно", разпространени в социалните мрежи.

Пръв за "теча на информация" съобщи вестник "Ню Йорк Таймс" с дописка за вътрешно разследване в Пентагона. Документите не разкриват нито кога, нито къде украинската армия ще осъществи настъпление, но за сметка на това дават подробности за срока и маршрута на доставката на западна бойна техника и подготовката на девет украински бригади.

Информацията в документите също така подробно описва темповете за разход на боеприпаси в териториите под украински военен контрол, включително за системите HIMARS, реактивните системи за залпов огън американско производство, доказали високата си ефективност срещу руските сили.

"Ню Йорк Таймс" цитира военни анализатори, които предупреждават, че някои документи изглежда са били променени в дезинформационна кампания от страна на Русия.