Свят

ЕС одобри използването на приходите от замразени руски активи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският съвет одобри използването на печалбите от замразени руски активи за закупуване на оръжия и боеприпаси за Украйна. Решението бе взето в първия ден от срещата на върха на 27-те в Брюксел.

Блокът държи около 210 милиарда евро в активи на Руската централна банка, повечето от които са замразени в Белгия като отговор на руската война срещу Украйна.

Изчисленията са, че тези пари могат да генерират приходи до 3 милиарда евро всяка година.

Трябва да продължим да подкрепяме усилията на Украйна на бойното поле. Радвам се, че лидерите одобриха нашето предложение за използване на извънредните печалби от замразените руски активи. Това ще осигури финансиране за военно оборудване за Украйна. Очакваме да съберем около 3 милиарда евро за 2024 и подобни суми в следващите години.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Малка група страни членки като Унгария отказват да доставят оръжия на Украйна, така че тези приходи ще бъдат разделени.

Около 90% от парите ще бъдат вложени в специален фонд, който много страни от ЕС вече използват, за да възстановят разходите си за оръжия и боеприпаси, които изпращат на Украйна.

Другите 10% ще бъдат заложени в бюджета на ЕС, за да се подпомогне укрепването на военната промишленост на Украйна. По този начин членките, които възразяват срещу изпращането на оръжия, биха могли да твърдят, че не въоръжават Украйна.

ЕК предложи и мерки срещу вноса на земеделски продукти от Русия и Беларус.

Подготвихме предложение за повишаване на митата върху вноса на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус. Има няколко основателни причини да го направим. Това ще попречи на руското зърно да дестабилизира пазара на ЕС, ще спре Русия да използва приходите от износа на тези стоки за ЕС и ще гарантира, че незаконният руски износ на откраднато украинско зърно няма да влезе на единния пазар.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК 

Фон дер Лайен не даде подробности за стойността на предлаганите повишения на митата. Преди войната Русия беше един от основните търговски партньори на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази очакване до края на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през юни да бъде организирана първата междуправителствена конференция с Украйна. Той настоя Съветът на ЕС да одобри бързо преговорната рамка, предложена от Комисията.