Свят

"Фарс с демокрацията": ЕС и отделни страни осъдиха изборите в Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Западният свят осъди изборите в Русия, които бяха спечелени убедително от Владимир Путин. Като "фарс с демокрацията" ги определиха външните министри на ЕС. 

 

 

Провеждането на така наречените избори в части от Украйна, Молдова и Грузия противоречи на международното право. Трябва да направим всичко възможно, за да се защитим по-добре от Русия на Путин и да останем твърдо на страната на Украйна с още 5 милиарда евро помощ.

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

Германският канцлер не поздрави Путин за победата. Говорителка на федералното правителство каза, че резултатът е бил предизвестен още преди хората да гласуват. 

Полското министерство на външните работи също говори за репресии на изборите. 

 

Това не бяха свободни и честни избори, без наблюдатели от ОССЕ, строго ограничена среда. На дипломатически език мога да кажа, че тези избори бяха базирани на репресии и сплашване, а на украинска окупирана територия те нарушиха суверенитета на Украйна. 

Жозеп Борел - върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността 

Топ дипломатите на балтийските републики заявиха в Брюксел, че не признават резултатите. Според външния министър на Естония, мястото на Путин е в съда в Хага в качеството на военнопрестъпник.  

Володимир Зеленски също осъди резултата от изборите в Русия. 

 

Тези дни руският диктатор симулира нови избори. Всички по света разбират, че тази фигура просто се е пристрастила към властта и прави всичко възможно да управлява вечно.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че категоричната победа на президента Владимир Путин на избори, на които той не срещна почти никаква реална опозиция, е показала, че руските граждани подкрепят неговата политика. 

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че няма да поздрави Путин. Полското министерство на външните работи също говори за репресии на изборите.