Свят

Чавдар Стефанов: Путин влиза в историята като убиец на Алексей Навални

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Специалната изборна операция в Русия на клана Владимир Путин завърши според него успешно. Това изненада дори руските официозни социолози, които по-рано предвиждаха резултати с 5% по-малко за Путин – към 80%. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ журналистът Чавдар Стефанов, бивш кореспондент на Националното радио в Москва.

„Общото впечатление и след пресконференцията, която Путин даде след победата, означава война, продължаване на войната. Той акцентира главно на войната в Украйна, но не само – засилване на отбранителната промишленост, на армията“, обясни още Стефанов.

Тази пресконференция беше както за вътрешна употреба, така и знак към света. Той там дори за първи път спомена името на Навални, като каза, че човекът е починал, но са били съгласни да го разменят за други руски затворници. Това, която се случи с Навални е въздъхване с облекчение от страна на Путин, че всичко е приключило, преди това той не споменаваше името му. Има обаче и нещо друго – Путин и Навални вече са свързани во веки- Путин влиза в историята като убиеца на Навални и така ще бъде и след 50, 100 години.

Самата ярка звезда Навални беше една надежда за руската политика, заедно с всичките му предимства и недостатъци. Путин се плаши от руската опозиция в чужбина, страх го е да не се обедини тази общност, а това е една от задачите на вдовицата на Навални Юлия Навалная, посочи още Чавдар Стефанов.

Целия разговор вижте във видеото.