Свят

Как подкрепата за Путин разделя семейства в Русия?

От Euronews България Euronews България
Russia Putin AP Снимка: АП, архив.

Подкрепата за руския президент разделя руското общество. Децата често имат напълно противоположни на родителите си възгледи.

 

За руските гласоподаватели винаги е трудно да изразят мнението си публично, тъй като се страхуват от наказание за изразяване на мнение. Но една чешка телевизия помоли руснаците да изразят мнението си за президентските избори, които се очаква да завършат тази неделя с триумфално преизбиране на президента Владимир Путин.

Подкрепата за руския президент разделя руското общество. Децата често имат напълно противоположни възгледи на родителите си.

 

Ако говорим по принцип за пътя, избран от моята страна и моето правителство, аз го разбирам напълно, приемам го, с изключение на някои неща, които може би не ме устройват. Но като цяло съм доволен от посоката, която поема моята страна, и смятам, че тя е чудесна.

Павел Киприянов, актьор на свободна практика

Ами, струва ми се, че това е от времето на разпадането на Съветския съюз през 90-те години, когато страната не беше в най-добрата си форма и беше в доста сериозен упадък. И тогава се появи Путин и начинът, по който страната ни живее днес. Мисля, че това е добър резултат.

Милена Шикина, съпруга на Павел Киприянов

Много фактори могат да обяснят това поведение, казва руският социолог Лев Гудков. Но когато става въпрос за младите хора, Гудков смята, че "те са загубили разбирането си за съветската епоха. Те нямат опит от нея и няма с какво да я сравняват. Те са възпитани, може да се каже, при Путин и не знаят нищо друго".

Това не е толкова просто, колкото разликата между поколенията. От хилядите гласоподаватели, които решиха да напуснат Русия през последните две години, много бяха млади мъже, решени да избягат от режима и от наборната военна служба в Украйна. Но пропорционално на това много от тях не успяха да заминат, а други избраха да не напускат родината си. Тогава защо въпреки всичко гласуваха за Владимир Путин?

Бащата на Милена пък е откровен противник на режима в Москва. Но на Артур Шикин, строителен предприемач, му се налага да избяга от Русия и да намери убежище в Грузия. Мнението му е категорично.

 

Има 150 милиона души, не могат ли да се противопоставят? Това е като със Сталин: хората казваха, че Сталин е отговорен за всичко. Но в същото време една трета от населението вкарваше в затвора друга една трета от населението и ги държеше в затворите, всичко това се правеше от хора.

Артур Шикин

Що се отнася до по-възрастните избиратели, Гудков също има обяснение. "При Путин - обяснява той, - идеята за бъдещето изчезна. Хората нямат представа за бъдещето и в резултат на това няма насоки за развитие. Това е, което пропагандата казва: запазете настоящето", смята той.

Едно нещо е почти сигурно: последните проучвания показват, че мнозинството от руските граждани са лоялни към Путин, като подкрепата за него е около 70 % в сравнение с 20 % за опозицията - въпреки че тези данни е трудно да бъдат проверени.

Две трети от същото това население приемат безрезервно информацията, разпространявана от държавната телевизия и прокремълските медии. Но дали това е от убеждение, или от снизхождение?