Свят

Има риск да пламне Трета световна война, смята Путин

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция в предизборния си щаб, след като излязоха първите официални резултати от президентските избори.

Всичко е възможно в съвременния свят. Вече казах, че възможен пряк конфликт с НАТО ще е на крачка от пълномащабна Трета световна война. Смятам, че никой няма интерес от това.

Владимир Путин – президент на Русия

Путин обърна внимание на позицията на френския си колега Еманюел Макрон за евентуално изпращане на западни войски в Украйна, като подчерта, че вече са внесени корекции в нея. Русия знаела за присъствието на военен персонал от НАТО в Украйна, добави руският президент.

Що се отнася до позицията на френския президент, вече има известни уточнения в нея - в смисъл, че този френски контингент ще изпълнява второстепенни функции, ще обучава военен персонал в Украйна, ще обяснява как да се използва западната техника и някои други функции. Това не е по-различно от това, което вършат наемниците. Въоръжени военнослужещи на страни от НАТО присъстват там, ние знаем. Чуваме и френска, и английска реч. В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там в големи количества.

Владимир Путин – президент на Русия

По думите на Путин Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на конфликта в Украйна, а за мирното му уреждане и тази възможност все още не е пропусната.

Той бил готов за разговори по френското предложение за прекратяване на огъня в Украйна по време на Олимпийските игри, но трябва да държи сметка за интересите на Русия на фронтовата линия.

Относно евентуални преговори за мир в Украйна, изтъкна, че те не могат да бъдат водени с украинския президент Володимир Зеленски.

Приоритет на Русия е изпълнението на целите на наричаната от нея "специална военна операция" в Украйна. Според президента, руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Путин допълни, че не изключва създаването на зона за сигурност между Русия и Украйна с оглед на непрестанните обстрели по руски градове и села по границата.