Цвят

Приятни аромати: AI машина създава парфюми от над 500 милиарда възможни комбинации

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Нежна струйка парфюм изпълва стъклен флакон. Това е Scentronix - машина, предназначена да създава парфюми, които са толкова индивидуални, колкото и човекът, който ги носи. Ароматите не са създадени от продуктови разработчици на голяма марка, а от вас, потребителя - с малко помощ от няколко алгоритъма. Всеки от големите цилиндри, окачени над конвейера, съдържа ароматна течност - градивни елементи, които могат да се комбинират, за да се получи крайният продукт. А наличните пермутации са умопомрачително много.

В тази версия на машината с 46 градивни елемента можете да разполагате с над 500 милиарда възможности. Разбира се, не са ви необходими толкова много, но всяка формула е уникална, така че няма повторение. Сега това може да означава също, че някои формули ще бъдат в рамките на едно и също пространство, но всичко генерирано е уникално.

Анахита Меканик, съосновател и ръководител на отдела за дизайн на аромати, Scentronix

Изборът на парфюм започва с онлайн въпросник. Алгоритмите взимат вашите отговори и ги комбинират с утвърдено парфюмерийно ноу-хау, за да създадат вашите собствени уникални формули. Но тук не става въпрос толкова за това дали искате цитрусов или дървесен аромат, а повече за това кой сте вие като личност. Тук, на изложението Vivatech в Париж, потребителите, които попълват въпросника, получават код. Цифрите отключват три формули, които алгоритмите са създали. След това машината оживява и първият флакон се отправя към конвейерната лента, за да започне да събира своята уникална комбинация от парфюмни съставки.

Изкуственият интелект е наистина технологичен помощник, който ви дава преднина в сложната практика и форма на изкуство. Така че той е тук, за да ви помогне да започнете с нещо.

Анахита Меканик, съосновател и ръководител на отдела за дизайн на аромати, Scentronix

Scentronix е базирана в Нидерландия и разполага с машини и в Лондон, Дубай и Виена.