Култура

Как парфюмът Chanel No. 5 получава своя номер?

От Euronews България Euronews България
Chanel EURONEWS

На 5 май 1921 г. световно известната френска дизайнерка Коко Шанел пуска на пазара своя най-популярен парфюм Chanel No. 5.

Коко Шанел винаги е била привлечена от числото 5, което е откривала и по пътеките в сиропиталището, в което тя е израснала. Предполага се, че когато на дизайнерката й били предложени няколко прототипа за дебютния аромат, тя избрала петия флакон. Тогава е било съвсем уместно Коко Шанел да пусне новия парфюм на петия ден от петия месец на годината.

Модната къща "Chanel" пък дебютира с колекции само на петия ден от месеца в чест на любимото число на основателката си.

Chanel No. 5 става толкова емблематичен аромат в парфюмерийната сфера, защото самата Коко Шанел се появява с него в Harper's Bazaar през 1937 г. Ароматът е имал много известни сътрудници в официални реклами.

Парфюмът е свързан и с по-тъмната страна на живота на Шанел. През 1924 г. тя сключва сделка с двама братя евреи - Пиер и Пол Вертхаймер, които се занимавали с производството на парфюмите Chanel. Те притежавали 70% от акциите на парфюма. Модната икона била недоволна.

Когато нацистите идват на власт, Шанел подава молба до германците да изземат бизнеса на Вертхаймер и да го прехвърлят на нея. Вертхаймерови оцеляват и парфюмът е върнат под техен контрол. Шанел започва съдебни действия, но те са прекратени, когато тя осъзнава лошата реклама, която може да получи от положението си.